মৌলিক পদার্থের তালিকা

উইকিপিডিয়া, মুক্ত বিশ্বকোষ থেকে

এ পর্যন্ত আবিষ্কৃত ১১৮টি মৌলিক পদার্থের তালিকা

রাসায়নিক তালিকার লক্ষণীয়সমূহ[সম্পাদনা]

তালিকা[সম্পাদনা]

পারমাণবিক সংখ্যা প্রতীক মৌলের নাম পারমাণবিক ভর পর্যায় গ্রুপ আপেক্ষিক গুরুত্ব বা ঘনত্ব
(gcm−1)
গলনাঙ্ক (c) স্ফুটনাঙ্ক (c) আপেক্ষিক তাপধারণ ক্ষমতা (Jg−1K−1) তড়িৎ ঋণাত্মকতা পৃথিবীর ক্রাস্টে প্রাপ্যতা (ppm)
H হাইড্রোজেন ১.০০৭৯৪ ০.০০০৮৯৮৮ −২৬৯.১৬ −২৫২.৮৭৯ ১৪৩০৩.৫৭ ২.২ ১,৪০০ −১,৫০০
He হিলিয়াম ৪.০০২৬০২ ১৮ ০.০০১৭৮৫ −২৭২.২ −২৬৮.৯২৮ ৫১৯৩.১২ ০.০০৮
Li লিথিয়াম ৬.৯৪১ ০.৫৩৪ ১৮০.৫ ১৩৩০ ৩৫৮১.৬২ ০.৯৮ ১৭−২০
Be বেরিলিয়াম ৯.১২১৮৯ ১.৮৪৮ ১২৮৭ ১৮০২.৫৯ ১৮০২.৫৮৬ ১.৫৭ ১.৯−২.৮
B বোরন ১০.৮১১ ১৩ ২.৩৪ ২০৭৬ ৩৯২৭ ১০২৫.৫৩ ২.০৪ ৯৫০
C কার্বন ১২.১০৭ ১৪ ২.২৬৭ ৩৬৪২ (উর্ধ্বপাতন) ৭০৩.৪৮ ২.৫৫ ২০০ −১,৮০০
N নাইট্রোজেন ১৪.৬৭ ১৫ ০.০১২৫০৬ −২০৯.৮৬ −১৯৫.৭৯৫ ৯৯২.৬৪ ৩.০৪ ১৯−৫০
O অক্সিজেন ১৫.৯৯৯৪ ১৬ ০.০১৪২৯ −২১৮.৭৯ −১৮২.৯৬২ ৯১৮.০৭ ৩.৪৪ ৪.৬×১০−৪.৭৪×১০
F ফ্লোরিন ১৮.৯৯৮৪০৩২ ১৭ ০.০১৬৯৬ −২১৯.৬৭ −১৮৮.১১ ৮২৩.৮৮ ৩.৯৮ ২৯০ −৯৫০
১০ Ne নিয়ন ২০.১৭৯৭ ১৮ ০.০০৯০০২ −২৪৮.৫৯ −২৪৬.৪৬ ১০৩০.০৫ ০.০০৫১
১১ Na সোডিয়াম ২২.৯৮৯৭৭০ ০.৯৬৮ ৯৭.৭৯৪ ৮৮২.৯৪ ১২২৭.৯৪ ০.৯৩ ২৩,০০০−২৮,০০০
১২ Mg ম্যাগনেসিয়াম ২৪.৩০৫০ ১.৭৩৮ ৬৫০ ১০৯১ ১০২৩.২১ ১.৩১ ২০,৯০০−২৯,০০০
১৩ Al এলুমিনিয়াম ২৬.৯৮১৫৩৮ ১৩ ২.৬৯৮৯ ৬৬০.৩২ ২৪৭০ ৮৯৬.৯১ ১.৬১ ৮০,৭০০−৮২,০০০
১৪ Si সিলিকন ২৮.০৮৫৫ ১৪ ২.৩২৯৬ ১৪১৪ ৭০৪.৬ ৩২৬৫ ১.৯ ২.৭×১০−২.৭৭২×১০
১৫ P ফসফরাস ৩০.৯৭৩৭৬১ ১৫ ১.৮২ ৪৪.১৫ ৫৫৩.৭ ৭৬৯.১৭ ২.১৯ ১,০০০ −১,৩০০
১৬ S সালফার ৩২.০৬৫ ১৬ ২.০৬৭ ১১৫.২১ ৪৪৪.৬ ৭০৯.৫ ২.৫৮ ২৬০ −৫২০
১৭ Cl ক্লোরিন ৩৫.৪৫৩ ১৭ ০.০৩২১৪ −১০১.৫ −৩৪.০৪ ৪৭৮.৭৯ ৩.১৬ ১৩০ −৫০০
১৮ Ar আর্গন ৩৯.৯৪৮ ১৮ ০.০১৭৮৩৮ −১৮৯.৩৪ −১৮৫.৮৪৮ ৫২০.৩৩ ৩.৫
১৯ K পটাসিয়াম ৩৯.০৯৮৩ ০.৮৬২ ৬৩.৫ ৭৫৯ ৭৫৭.০৭ ০.৮২ ১৫,০০০−২৫,৯০০
২০ Ca ক্যালসিয়াম ৪০.০৭৮ ১.৫৫ ৮৪২ ১৪৮৪ ৬৪৬.৯৬ ৩৬,৩০০−৫০,০০০
২১ Sc স্ক্যান্ডিয়াম ৪৪.৯৫৫৯১ ২.৯৮৯ ১৫৪১ ২৮৩৬ ৫৬৭.৬৭ ১.৩৬ ১৬−২৬
২২ Ti টাইটেনিয়াম ৪৭.৮৬৭ ৪.৫৪ ১৬৬৮ ৩২৮৭ ৫২৩.৫৩ ১.৫৪ ৪,৪০০ − ৬,৬০০
২৩ V ভ্যানাডিয়াম ৫০.৯৪১৫ ৬.১১ ১৯১০ ৪৪৮.৬ ১.৬৩ ১০০ −১৯০
২৪ Cr ক্রোমিয়াম ৫১.৯৯৬১ ৭.১৯ ১৯০৭ ২৬৭১ ৪৪৯.০৭ ১.৬৬ ১০০ −৩৫০
২৫ Mn ম্যাঙ্গানিজ ৫৪.৯৩৮০৪৯ ৭.৪৩ ১২৪৬ ২০৬১ ৪৭৯.০৮ ১.৫৫ ৯০০ −১,১০০
২৬ Fe লোহা ৫৫.৮৪৫ ৭.৮৭৪ ১৫৩৮ ২৮৬২ ৪৪৯.৪৬ ১.৮৩ ৪১,০০০−৬৩,০০০
২৭ Co কোবাল্ট ৫৮.৯৩২ ৮.৯ ১৪৯৫ ২৯২৭ ৪২০.৯৯ ১.৮৮ ২০−৩০
২৮ Ni নিকেল ৫৮.৬৯৩৪ ১০ ৮.৯০২ ১৪৫৫ ২৭৩০ ৪৪৪.১৭ ১.৯১ ৮০−১৯০
২৯ Cu কপার ৬৩.৫৪৬ ১১ ৮.৯৬ ১০৮৪.৬২ ২৫৬২ ৩৮৪.৬ ১.৯ ৫০ −১০০
৩০ Zn জিংক ৬৫.৪০৯ ১২ ৭.১৩৪ ৪১৯.৫৩ ৯০৭ ৩৮৮.১৭ ১.৬৫ ৭৫−৭৯
৩১ Ga গ্যালিয়াম ৬৯.৭২৩ ১৩ ৫.৯০৭ ২৯.৭৬৪৬ ২৪০০ ৩৭০.৮৯ ১.৮১ ১৮−১৯
৩২ Ge জার্মেনিয়াম ৭২.৬৪ ১৪ ৫.৩২৩ ৯৩৮.২৫ ২৮৩৩ ৩১৯.৬৯ ২.০১ ১.৪−১.৮
৩৩ As আর্সেনিক ৭৪.৯২১৬ ১৫ ৫.৭২৭ ৬১৫ (উর্ধ্বপাতন) ৩২৮.৮৮ ২.১৮ ১.৫−২.১
৩৪ Se সেলেনিয়াম ৭৮.৯৬ ১৬ ৪.৮১৯ ২২১ ৬৮৫ ৩২১.২১ ২.৫৫ ০.০৫
৩৫ Br ব্রোমিন ৭৯.৯০৪ ১৭ ২.১০২৮ −৭.২ ৫৮.৮ ৪৭৪.৬৩ ২.৯৬ ২.৪−৩
৩৬ Kr ক্রিপ্টন ৮৩.৭৯৮৭ ১৮ ০.০৩৭৩৩ −১৫৭.৩৭ −১৫৩.৪১৫ ২৪৮.০৫ ০.০০০১
৩৭ Rb রুবিডিয়াম ৮৫.৪৬৭৮ ১.৫৩২ ৩৯.৩ ৬৮৮ ৩৬৩.৪১ ০.৮২ ৬০ −৩০০
৩৮ Sr স্ট্রনশিয়াম ৮৭.৬২ ২.৬৪ ৭৭৭ ১৩৭৭ ৩০১.৩ ০.৯৭ ৩৬০ −৩৭০
৩৯ Y ইট্রিয়াম ৮৮.৯০৫৮৫ ৪.৪৬৯ ১৫২৬ ২৯৩০ ২৯৮.৪১ ১.২২ ২৯−৩৩
৪০ Zr জারকোনিয়াম ৯১.২২৪ ৬.৫০৬ ১৮৫৫ ৪৩৭৭ ২৭৮ ১.৩৩ ১৩০ −২৫০
৪১ Nb নাইওবিয়াম ৯২.৯০৬৩৮ ৮.৫৭ ২৪৭৭ ৪৭৪৪ ২৬৪.৭৮ ১.৬ ১৭−২০
৪২ Mo মলিবডেনাম ৯৫.৯৪ ১০.২২ ২৬২৩ ৪৬৩৮ ২৫০.৭৮ ২.২৬ ১.১−১.৫
৪৩ Tc টেকনিশিয়াম ৯৭.৯০৭২ ১১.৫ ২১৫৭ ৪২৬৫ ২৪৭.৮৯ ১.৯ ১.৩৫×১০−১২
৪৪ Ru রুথেনিয়াম ১০১.০৭ ১২.৩৭ ২৩৩৪ ৪১৫০ ২৩৮.০৫ ২.২ ০.০০১
৪৫ Rh রোডিয়াম ১০২.৯০৫৫ ১২.৪১ ১৯৬৪ ৩৬৯৫ ২৪২.৭৫ ২.২৮ ০.০০০৭−০.০০১
৪৬ Pd প্যালাডিয়াম ১০৬.৪২ ১০ ১২.০২৩ ১৫৫৪.৯ ২৯৬৩ ২৪৪.১৩ ২.২ ০.০০৬৩−০.০১৫
৪৭ Ag রুপা ১০৭.৮৬৮২ ১১ ১০.৫০১ ৯৬১.৭৮ ২১৬২ ২৩৫.০১ ১.৯৩ ০.০৭−০.০৮
৪৮ Cd ক্যাডমিয়াম ১১২.৪১১ ১২ ৮.৬৫ ৩২১.০৭ ৭৬৭ ২৩১.৪৭ ১.৬৯ ০.১১−০.১৫
৪৯ In ইন্ডিয়াম ১১৪.৮১৮ ১৩ ৭.৩১ ১৫৬.৫৯৮৫ ২০৭২ ২৩২.৮৯ ১.৭৮ ০.০৪৯−০.২৫
৫০ Sn টিন ১১৮.৭১ ১৪ ৭.২৬৫ ২৩১.৯৩ ২৬০২ ২২৮.৩৯ ১.৯৬ ২.২−২.৩
৫১ Sb এন্টিমনি ১২১.৭৬ ১৫ ৬.৬৮৪ ৬৩০.৬৫ ১৬৩৫ ২০৭.২১ ২.০৫ ০.২
৫২ Te টেলুরিয়াম ১২৭.৬ ১৬ ৬.২৪ ৪৪৯.৫৭ ৯৮৮ ২০১.৬৪ ২.১ ০.০০১−০.০০৫
৫৩ I আয়োডিন ১২৬.৯০৪ ১৭ ৪.৯৩ ১৩৩.৭ ১৮৪.৩ ২১৪.৪৯ ২.৬৬ ০.৫৯−০.১৪
৫৪ Xe জেনন ১৩১.২৯৩ ১৮ ০.০৫৮৭ −১১১.৭৫ −১০৮.০৯৯ ১৫৮.৩২ ২.৬ ০.০০০০৫
৫৫ Cs সিজিয়াম ১৩২.৯০৫৪৫ ১.৮৭৩ ২৮.৫ ৬৭১ ২৪২.৩৫ ০.৭৯ ১.৯−৩
৫৬ Ba বেরিয়াম ১৩৭.৩২৭ ৩.৫৯৪ ৭২৭ ১৮৪৫ ২০৪.৪ ০.৮৯ ৩৪০−৫০০
৫৭ La ল্যান্থানাম ১৩৮.৯০৫৫ ৬.১৪৫ ৯২০ ৩৪৬৪ ১৯৫.১৭ ১.১ ৩২−৩৯
৫৮ Ce সিরিয়াম ১৪০.১১৬ ৬.৭৭ ৭৯৫ ৩৪৪৩ ১৯২.২৭ ১.১২ ৬০−৬৮
৫৯ Pr প্রাসিওডিমিয়াম ১৪০.৯০৭৬৫ ৬.৭৭৩ ৯৩৫ ৩১৩০ ১৯৩.০৩ ১.১৩ ৮.৭−৯.৫
৬০ Nd নিওডিমিয়াম ১৪৪.২৪ ৭.০০৭ ১০২৪ ৩০৭৪ ১৯০.৩১ ১.১৪ ৩৩−৪১.৫
৬১ Pm প্রমিথিয়াম ১৪০.৯০৭৬ ৭.২৬ ১০৪২ ৩০০০ ১.১৩ ২×১০−১৭
৬২ Sm স্যামারিয়াম ১৫০.৩৬ ৭.৫২ ১০৭২ ১৯০০ ১৯৬.৪৬ ১.১৭ ৬−৭.৯
৬৩ Eu ইউরোপিয়াম ১৬৭.২৬৯ ৫.২৪৩ ৮২৬ ১৫২৯ ১৬৫.৩৬ ১.২ ১.৮−২.১
৬৪ Gd গ্যাডোলিনিয়াম ১৫৭.২৫ ৭.৮৯৫ ১৩১২ ৩০০০ ২৩৫.৪৮ ১.২ ৫.২−৭.৭
৬৫ Tb টার্বিয়াম ১৫৮.৯২৫৩৪ ৮.২২৯ ১৩৫৬ ৩১২৩ ১৮১.৯১ ১.২ ০.৯৪−১.২
৬৬ Dy ডিস্প্রোসিয়াম ১৫২.৫ ৮.৫৫ ১৪০৭ ২৫৬২ ১৮১.৬৪ ১.২২ ৫.২−৬.২
৬৭ Ho হলমিয়াম ১৬৪.৯৩০৩২ ৮.৭৯৫ ১৪৬১ ২৬০০ ১৬৪.৬১ ১.২৩ ১.২−১.৪
৬৮ Er ইরবিয়াম ১৬৭.২৫৯ ৯.০৬৬ ১৫২৯ ২৮৬৮ ১৬৮.১১ ১.২৪ ৩−৩.৮
৬৯ Tm থুলিয়াম ১৬৮.৯৩৪২১ ৯.৩২১ ১৫৪৫ ১৯৫০ ১৬০ ১.২৫ ০.৪৮−০.৫২
৭০ Yb ইটারবিয়াম ১৭৩.০৪ ৬.৯৬৫ ৮২৪ ১১৯৬ ১৫৪.৫৩ ১.১ ২.৮−৩.৩
৭১ Lu লুটেশিয়াম ১৭৪.৯৬৭ ৯.৮৪১ ১৬৫২ ৩৪০২ ১৫১.৫১ ২.২৭ ০.৮
৭২ Hf হাফনিয়াম ১৭৮.৪৯ ৩১.৭২ ২২৩৩ ৪৬০৩ ১৪৪.১৫ ১.৩ ৩−৫.৩
৭৩ Ta ট্যানটালাম ১৮০.৯৪৮৭ ১৬.৬৫৪ ৩০১৭ ৫৪১৮ ১৪০.১৫ ১.৫ ১.৭−২
৭৪ W টাংস্টেন ১৮৩.৮৪ ১৯.২৪ ৩৪২২ ৫৯৩০ ১৩২.০২ ২.২৬ ১.১−১.২৫
৭৫ Re রেনিয়াম ১৮৬.২০৭ ২১.০২ ৩১৮৬ ৫৬৩০ ১৩১.৪৭ ১.৯ ০.০০০৪−০.০০২৬
৭৬ Os অসমিয়াম ১৯০.২৩ ২২.৫৯ ৩০৩৩ ৫০১২ ১২৯.৮৪ ২.২ ০.০০১৫−০.০০১৮
৭৭ Ir ইরিডিয়াম ১৯২.২১৭ ২২.৫৬২ ২৪৪৬ ৪১৩০ ১৩০.৫৮ ২.২ ০.০০০৩−০.০০৩
৭৮ Pt প্লাটিনাম ১৯৫.৭৮ ১০ ২১.৪৫ ১৭৬৮.৩ ৩৮২৫ ১৩২.০৯ ২.২৮ ৩×১০−৩−৫×১০−৩
৭৯ Ag সোনা ১৯৬.৯৬৬৫৫ ১১ ১৯.২৮২ ১০৬৪.১৮ ২৯৭০ ১২৯.০৫ ২.৫৪ ০.০০১১−০.০০৩
৮০ Hg পারদ ২০০.৬৯ ১২ ১৩.৫৩৩৬ −৩৮.৮২৯ ৩৫৬.৭৩ ১৩৯.৪৩ ০.০৫−০.০৮৫
৮১ Tl থ্যালিয়াম ২০৪.৩৮৩৩ ১৩ ১১.৮৫ ৩০৪ ১৪৭৩ ১২৮.৭৮ ২.৭৪ ০.৫৩−০.৮৫
৮২ Pb সীসা ২০৭.২ ১৪ ১১.৩৪২ ৩২৭.৪৬ ১৭৪৯ ১৩১.৮ ১.৮৭ ১০−১৪
৮৩ Bi বিসমাথ ২০৮.৯৮০৩৮ ১৫ ৯.৮০৭ ২৭১.৫ ১৫৬৪ ১২২.১২ ২.০২ ০.০৮৫−০.০৪৮
৮৪ Po পোলোনিয়াম ২০৮.৯৮২৪ ১৬ ৯.৩৯৮ ২৫৪ ৯৬২ ১২৬.৩৩ ২×১০−১০
৮৫ At এস্টাটিন ২১০ ১৭ ৬.৩৫±০.১৫* ২৩০±৩* ২.২ ৩×১০−২০
৮৬ Rn রেডন ২২২.০১৭৬ ১৮ ০.০৯৭৩ −৭১ −৬১.৭ ৯৩.৬২ ৪×১০−১৩
৮৭ Fr ফ্রান্সিয়াম ২২৩ ২.৪৮* ২৭ ৬৭৭ ১৪২.৬ >০.৭৯ ১×১০−১৮
৮৮ Ra রেডিয়াম ২২৬.০২৫৪ ৫.৫ ৭০০ ১৭৩৭ ০.৯ ৯×১০−৭
৮৯ Ac এক্টিনিয়াম ২২৭.০২৭৭ ১০.০৭ ১২২৭* ৩২০০±৩০০* ১১৯.৮১ ১.১ ৬×১০−১৩
৯০ Th থোরিয়াম ২৩২.০৩৮১ ১১.৭২ ১৭৫০ ৩৭৮৮ ১১৩.৪১ ১.৩ ৬−১২
৯১ Pa প্রোটেক্টিনিয়াম ২৩১.৩৫৮৮ ১৫.৩৭ ১৫৬৮ ৪০২৭ ১.৫ ১.৪×১০−৬
৯২ U ইউরেনিয়াম ২৩৮.২৮৯১ ১৮.৯৫ ১১৩২.২ ৪১৩১ ১১৬.১ ১.৩৮ ১.৮−২.৭
৯৩ Np নেপচুনিয়াম ২৩৭.৪৮২ ২০.৪৫ ৬৪৯±৩ ৪১৭৪ ১২৩.৬৭ ১.৩৬ ৩×১০−১২
৯৪ Pu প্লুটোনিয়াম ২৪৪.৬৪২ ১৯.৮৫ ৬৩৯.৪ ৩২২৮ ১৪৫.১১ ১.২৮ ৩×১০−১১
৯৫ Am আমেরিসিয়াম ২৪৩.০৬১৪ ১৩.৯৫ ১১৭৬ ২৬০৭ ২৫৭.৩৭ ১.৩
৯৬ Cm কুরিয়াম ২৪৭.০৭০৪ ১৩.৫১ ১৩৪০ ৩১১০ ১.৩
৯৭ Bk বার্কেলিয়াম ২৪৭.৭০৩ ১৪.৭৮ ৯৮৬ ২৬২৭ ১.৩
৯৮ Cf ক্যালিফোর্নিয়াম ২৫১.৭৯৬ ১৫.১ ৯০০ ১৪৭০ ১.৩
৯৯ Es আইনস্টাইনিয়াম ২৫২ ৮.৮৪ ১১৩৩ ১২৬৯* ১.৩*
১০০ Fm ফার্মিয়াম ২৫৭ ৯.৭* ১১০০* ১.৩*
১০১ Md মেন্ডেলিভিয়াম ২৫৮ ১০.৩* ১১০০* ১.৩*
১০২ No নোবেলিয়াম ২৫৯ ৯.৯* ১৯০০*
১০৩ Lw লরেন্সিয়াম ২৬৬ ১৫.৬* ২৪০০* ৫৫০০* ১.৩*
১০৪ Rf রাদারফোর্ডিয়াম ২৬৭ ২৩.২*
১০৫ Db ডুবনিয়াম ২৬৮ ২৯.৩*
১০৬ Sg সিবোর্গিয়াম ২৬৯ ৩৫*
১০৭ Bh বোহরিয়াম ২৭০ ৩৭.১*
১০৮ Hs হ্যাসিয়াম ২৭০ ৪০.৭*
১০৯ Mt মাইটনেরিয়াম ২৭৮ ৩৭.৪*
১১০ Ds ডার্মস্টাটিয়াম ২৮১ ১০ ৩৪.৮*
১১১ Rg রন্টজেনিয়াম ২৮২ ১১ ২৮.৭*
১১২ Cn কোপার্নিসিয়াম ২৮৫ ১২ ১৪* ১০±১১* ৬৭±১০*
১১৩ Nh নিহোনিয়াম ২৮৬ ১৩ ১৬ ১৬* ৪২৭* ১১২৭*
১১৪ Fl ফ্লেরোভিয়াম ২৮৯ ১৪ ৯.৯২৮* −৭৩* ১০৭*
১১৫ Mc মস্কোভিয়াম ২৯০ ১৫ ১৩.৫* ৪২৭* ১১২৭*
১১৬ Lv লিভারমোরিয়াম ২৯৩ ১৬ ১২.৯* ৪২৭* ৮২৭*
১১৭ Ts টেনেসিন ২৯৪ ১৭ ৭.১-৭.৩* ৭.২* ৪২৭* ৬১০*
১১৮ Og অগানেসন ২৯৪ ১৮ ৭* ৫২* ১৭৭*

টীকা[সম্পাদনা]

  • ^1 The element does not have any stable nuclides, and a value in brackets, e.g. [209], indicates the mass number of the longest-lived isotope of the element. However, four elements, bismuth, thorium, protactinium, and uranium, have a characteristic terrestrial isotopic composition, and thus their standard atomic weights are given.
  • ^2 The isotopic composition of this element varies in some geological specimens, and the variation may exceed the uncertainty stated in the table.
  • ^3 The isotopic composition of the element can vary in commercial materials, which can cause the atomic weight to deviate significantly from the given value.
  • ^4 The isotopic composition varies in terrestrial material such that a more precise atomic weight can not be given.
  • ^5 The atomic weight of commercial lithium can vary between 6.939 and 6.996—analysis of the specific material is necessary to find a more accurate value.
  • ^6 Does not solidify at 1 atm; value listed (0.95 K) is the temperature at which helium solidifies at 2.5 atm.
  • ^7 Sublimes at 1 atm
  • ^8 Transuranic elements 99 and above do not occur naturally, but can be produced artificially.
  • ^9 The value listed is the conventional value suitable for trade and commerce; the actual value may differ depending on the isotopic composition of the sample. Analysis of the specific material is necessary to find a more accurate value. The possible ranges of the actual values are:
    • Hydrogen: [1.00784; 1.00811]
    • Lithium: [6.938; 6.997]
    • Boron: [10.806; 10.821]
    • Carbon: [12.0096; 12.0116]
    • Nitrogen: [14.00643; 14.00728]
    • Oxygen: [15.99903; 15.99977]
    • Silicon: [26.084; 26.086]
    • Sulfur: [32.059; 32.076]
    • Chlorine: [35.446; 35.457]
    • Thallium: [204.382; 204.385]

তথ্যসূত্র[সম্পাদনা]