আর্মেনিয়ার বিশ্ব ঐতিহ্যবাহী স্থানসমূহের তালিকা

উইকিপিডিয়া, মুক্ত বিশ্বকোষ থেকে
পরিভ্রমণে ঝাঁপ দিন অনুসন্ধানে ঝাঁপ দিন
Location of UNESCO World Heritage Sites within Armenia

এটি আর্মেনিয়ার ইউনেস্কো বিশ্ব ঐতিহ্যবাহী স্থানসমূহের একটি তালিকা। আর্মেনিয়ায় ৩টি বিশ্ব ঐতিহ্যবাহী স্থান আছে।[১] এর মধ্যে ২টি সাংস্কৃতিক ও ১টি সাংস্কৃতিক ও প্রাকৃতিক বা মিশ্র স্থান। এছারাও ইউনেস্কোর সাম্ভাব্য ঐতিহ্যবাহী স্থানের তালিকায় আরো ৪টি স্থান আছে।

আর্মেনিয়ার বিশ্ব ঐতিহ্যবাহী স্থানসমূহের তালিকা[সম্পাদনা]

নিম্নোক্ত তালিকায় প্রতিটি বিশ্ব ঐতিহ্যবাহী স্থানের নাম ও বিশদ তথ্য আছে -

নাম: বিশ্ব ঐতিহ্য কমিটি দ্বারা দেওয়া নাম
অবস্থান: শহর (অবস্থিত বা নিকটতম), স্থানাঙ্ক
সময়কাল: তাত্পর্যপূর্ণ সময়কাল, সাধারণত নির্মাণ সময়
ইউনেস্কো তথ্য: ইউনেস্কো পরিচিতি সংখ্যা, যেই সালে তালিকাভূক্ত করা হয়েছিল, যা অনুযায়ী তালিকাভূক্ত করা হয়েছে
বর্ণনা: স্থানটির সংক্ষিপ্ত বর্ণনা
নাম ছবি অবস্থান সময়কাল ইউনেস্কো তথ্য বর্ণনা
হাঘপাতসানাহিন মঠ Armenia Haghbat.jpgSanahin-external-view.jpg হাঘপাত ও সানাহিন গ্রাম, লোরি প্রদেশ
N40 9 33.516 E44 17 42.504
১০-১৩ শতাব্দী 777; ১৯৯৬;
ii, iv
These two monasteries in the Tumanian region from the period of prosperity during the Kiurikian dynasty (10th to 13th century) were important centres of learning. Sanahin was renowned for its school of illuminators and calligraphers. The two monastic complexes represent the highest flowering of Armenian religious architecture, whose unique style developed from a blending of elements of Byzantine ecclesiastical architecture and the traditional vernacular architecture of the Caucasian region.
Cathedral and Churches of Echmiadzin and the Archaeological Site of Zvartnots Etchmiadzin cathedral.jpgZvartnots cathedral ruins.jpg Armavir Region
N41 5 42 E44 42 37.008
1011; 2000;
ii, iii
The cathedral and churches of Echmiatsin and the archaeological remains at Zvartnots graphically illustrate the evolution and development of the Armenian central-domed cross-hall type of church, which exerted a profound influence on architectural and artistic development in the region.
Monastery of Geghard and the Upper Azat Valley Geghard entrance-IMG 2525.JPGԱզատի ջրամբար.JPG Kotayk Region, near the village of Goght
N40 9 32.004 E44 47 48.012
960; 2000;
ii
The monastery of Geghard contains a number of churches and tombs, most of them cut into the rock, which illustrate the very peak of Armenian medieval architecture. The complex of medieval buildings is set into a landscape of great natural beauty, surrounded by towering cliffs at the entrance to the Azat Valley.

সম্ভাব্য ঐতিহ্যবাহী স্থানের তালিকা[সম্পাদনা]

  • The archaeological site of the city of Dvin (১৯৯৫)
  • The basilica and archaeological site of Yererouk (১৯৯৫)
  • The monastery of Noravank and the upper Amaghou Valley (১৯৯৬)
  • The monasteries of Tatev and Tatevi Anapat and the adjacent areas of the Vorotan Valley (১৯৯৫)

তথ্যসূত্র[সম্পাদনা]

  1. Armenia: Properties inscribed on the World Heritage List, UNESCO, সংগ্রহের তারিখ ২০১২-০২-১৪