বিপর্যয়ের সম্মুখীন বিশ্ব ঐতিহ্যের তালিকা

উইকিপিডিয়া, মুক্ত বিশ্বকোষ থেকে
পরিভ্রমণে ঝাঁপ দিন অনুসন্ধানে ঝাঁপ দিন

বিপর্যয়ের সম্মুখীন বিশ্ব ঐতিহ্যের তালিকাবিপর্যয়ের সম্মুখীন বিশ্ব ঐতিহ্যের তালিকা , বিশ্ব ঐতিহ্য সম্মেলনের প্রবন্ধ ১১.৪ অনুযায়ী বিশ্ব ঐতিহ্য কমিটির মাধ্যমে জাতিসংঘের শিক্ষা, বিজ্ঞান,সাংস্কৃতিক সংগঠন (ইউনেস্কো) করা হয়[Nd ১]।এটি ১৯৭২ সালে বিশ্ব ঐতিহ্যবাহী স্থানগুলি নামকরণ এবং পরিচালনা করার জন্য।তালিকার মধ্যে অন্তর্ভুক্ত স্থান গুলি সংরক্ষন করার জন্য সাহায্য চাওয়া হয়[১]

Name Image Location Criteria Area

ha (acre)

Year (WHS) Endangered Reason Refs
আবু মেনা Abu Mena Ancient Monastery 04.JPG আবুসির,

মিশর

30°50′30″N29°39′50″E

Cultural:

(iv)

182 (450) 1979 2001– Cave-ins in the area caused by the clay at the surface, which becomes semi-liquid when met with "excess water"
Air and Ténéré Natural Reserves আর্লিট বিভাগ, নাইজার 18 ° 17 'এন 8 ° 0'ই Natural:

(vii), (ix), (x)

7,736,000 (19,120,000) 1991 1992– Military conflict and civil disturbance in the region as well as a reduction of wildlife population and degradation of the vegetation cover
আলেপ্পোর প্রাচীন শহর আলেপ্পো গভর্নোরেট, সিরিয়া

36 ° 14'0 "N37 ° 10'0" ই

Cultural:

(iii)(iv)

350 (860) 1986 2013– Syrian Civil War, currently held by the government. Bombings continue threatening the site.
বসরার প্রাচীন শহর দারা গভর্নোরেট, সিরিয়া

32 ° 31'5 "N36 ° 28'54" ই

Cultural:

(i)(iii)(vi)

1980 2013– Syrian Civil War, held by the government.
দামেস্কের প্রাচীন শহর দামাস্কাস গভর্নোরেট, সিরিয়া

33 ° 30'41 "N36 ° 18'23" ই

Cultural:

(i)(ii)(iii)(iv)(vi)

86 (210) 1979 2013– Syrian Civil War, rebel gunfire and mortar shelling, mainly from adjacent Jobar suburb endangers foundations.
উত্তর সিরিয়া এর প্রাচীন গ্রাম সিরিয়া

36 ° 20'3 "N36 ° 50'39" ই

Cultural:

(iii)(iv)(v)

12,290 (30,400) 2011 2013– Syrian Civil War, some held by rebels. Reports of looting and demolitions by Islamist groups.
সাইরিন প্রত্নতাত্ত্বিক স্থান জিবেল আখতার, লিবিয়া

32 ° 49'30 "২1 ° 51'30" ই

Cultural:

(ii), (iii), (vi)

1982 2016– Libyan Civil War, presence of armed groups, already incurred and potential further damage.
লেপটিজ ম্যাগনার প্রত্নতাত্ত্বিক স্থান খোমস, লিবিয়া

32 ° 38'18 "এন 14 ° 17'35" ই

Cultural:

(i), (ii), (iii)

1982 2016– Libyan Civil War, presence of armed groups, already incurred and potential further damage.
সাব্রত এর প্রত্নতাত্ত্বিক স্থান সাব্রাথা, লিবিয়া

32 ° 48'19 "N 12 ° 29'06" ই

Cultural:

(iii)

1982 2016– Libyan Civil War, presence of armed groups, already incurred and potential further damage.
আশুর (কালি'আত শরকত) সালাহ আদ দিন, ইরাক

35 ° 27'২4 "এন 43 ° 15'45" ই

Cultural:

(iii), (iv)

70 (170) 2003 2003– A planned reservoir that would have partially flooded the site was suspended in the wake of the Iraq War by the new administration; lack of adequate protection.
বেলিজ বেরিয়ার রিফ রিজার্ভ সিস্টেম বেলিজ, স্টান ক্রিক এবং টলেডো বেলিজ

17 ° 19'এন 87 ° 32'উ

Natural:

(vii), (ix), (x)

96,300 (238,000) 1996 2009– Mangrove cutting and excessive development
চ্যান চ্যান প্রত্নতত্ত্ব অঞ্চল লা লিবার্টাদ, পেরু

8 ° 6'40 "এস 79 ° 04'30" ডব্লিউ

Cultural:

(i), (iii)

600 (1,500) 1986 1986– Natural erosion
জিসাসের জন্মস্থান: চার্চ অফ দ্য ন্যটিভিটি অ্যান্ড দ্য পাইগ্রিমেজ রুট, বেথলেহেম বেথলেহেম, প্যালেস্টাইন

31 ° 42'16 "এন 35 ° 1২'২7" ই

Cultural:

(iv), (vi)

2.98 (7.4) 2012 2012– Damage due to water leaks; however current restoration work is taking place to save the site.
কোরো এবং তার পোর্ট ফালকন, ভেনিজুয়েলা

11 ° ২5'এন 69 ডিগ্রী 40'উ

Cultural:

(iv), (v)

107 (260) 1993 2005– Damage to a great number of structures due to heavy rain between November 2004 and February 2005 as well as the construction of a new monument, a beach walkway and an entrance gate to the city in the buffer zone which could have considerable impact on the value of the site
ক্র্যাক ডেস চেভালিয়ার্স এবং ক্যাতাত সালাহ এল-দিন হোম এবং লাতাকিয়া গভর্নোরেট, সিরিয়া 34 ° 46'54 "N36 ° 15'47" ই Cultural:

(ii)(iv)

9 (22) 2006 2013– Syrian Civil War, once held by Al-Nusra Front and other Islamist groups, reclaimed by Syrian Arab Army and Hezbollah fighters. Reports of damages and looting caused by Islamist groups was released by the government.
কালচারাল ল্যান্ডস্কেপ অ্যান্ড বামিয়ান উপত্যকায় প্রত্নতাত্ত্বিক অবলম্বন বামিয়ান, আফগানিস্তান

34 ° 49'55 "N67 ° 49'36" ই

Cultural:

(i), (ii), (iii), (iv), (vi)

159 (390) 2003 2003– Fragile conservation state due to abandonment, military action and dynamite explosions; causing dangers such as risk of collapse of Buddha niches, further deterioration of cave murals, looting and illicit excavations. Destruction during the rule of Talibandue to their teachings that the statues are abominations to Islam.
ইস্ট রেনেল রেনেল এবং বেলোনা প্রদেশ, সলোমন দ্বীপপুঞ্জ

11 ° 40'59 "S 160 ° 10'59" ই

Natural:

(ix)

37,000 (91,000) 1998 2013– Damage to the site due to logging and its effect on the local ecoystem
এভারগ্রাডস ন্যাশনাল পার্ক ফ্লোরিডা, মার্কিন যুক্তরাষ্ট্র

25 ° 19'এন 80 ° 56'উ

Natural:

(viii), (ix), (x)

592,920 (1,465,100) 1979 1993–2007, 2010– Damage due to Hurricane Andrewand deterioration of water flow and quality due to agricultural and urban development (1993); continued degradation of the site resulting in a loss of marine habitat and decline in marine species (2010)
ফর্টিফিকেশনস অন দ্যা ক্যারিবিয়ান সাইড অফ পানামাঃ পর্টোবেলা- সান লরেনযো কলোন প্রদেশ, পানামা

9 ° 33'14 "এন 79 ° 39'21" ডব্লিউ

Cultural:

(i), (iv)

1980 2012– Environmental factors, lack of maintenance and urban development
গারাম্বা ন্যাশনাল পার্ক ওরিয়েন্টাল, গণতান্ত্রিক প্রজাতন্ত্র কঙ্গো

4 ° 0'এন ২9 ° 15' ই

Natural:

(vii), (x)

500,000 (1,200,000) 1980 1984–1992, 1996– Reduction of Northern White Rhinoceros population (1984); poaching of two white rhinos, killing of three rangers and no plan for corrective measures by the authorities (1996)
হাত্রা নাইনেভ গভর্নোরেট, ইরাক

35 ° 35'17.016 "N42 ° 43'5.988" ই

Cultural:

(ii), (iii), (iv), (vi)

324 (800) 1985 2015– Damage inflicted to the property by armed groups
হিব্রোণ / আল-খলিল ওল্ড টাউন হিব্রন গভর্নোরেট,

ফিলিস্তিন

31 ° 31'27 "N35 ° 6'32" ই

Cultural:

(ii), (iv), (vi)

20.6 (51) 2017 2017–
শখরিসাবাস এর ঐতিহাসিক কেন্দ্র কাসকাদরিও অঞ্চল,উজবেকিস্তান

39 ° 3'0 "N66 ° 50'0" ই

Cultural:

(iii), (iv)

240 (590) 2000 2016– Destruction of buildings in its medieval neighbourhoods and continuing urban development.
ভিয়েনা এর ঐতিহাসিক কেন্দ্র ভিয়েনা, অস্ট্রিয়া

48 ° 12'এন 16 ° 22' ই

Cultural:

(ii)(iv)(vi)

371 (920) 2001 2017– New high-rise projects
জাবিদের ঐতিহাসিক শহর আল হুদ্দাহাহ, ইয়েমেন

14 ° 12'এন43 ° 19'ই

Cultural:

(ii), (iv), (vi)

1993 2000– Deteriorating state of historic buildings, inscribed on request of the State Party
হবার স্টোন অ্যান্ড সান্তা লৌরা সল্টপেটর ওয়ার্কস তারাপাসা

চিলি

20 ° 12'30 "S69 ° 47'40" ডব্লিউ

Cultural:

(ii), (iii), (iv)

2005 2005– Fragile nature of structures due to lack of maintenance for 40 years; also damage, vandalism and some dismantling; looting
কাহুজি- বিইজা ন্যাশনাল পার্ক দক্ষিণ কিভু এবং মণিমা, কঙ্গোর গণতান্ত্রিক প্রজাতন্ত্র

২ ° 30'স 28 ° 45'ই

Natural:

(x)

600,000 (1,500,000) 1980 1997– Deforestation, hunting as well as war and civil strife
লিভারপুল - মেরিটাইম মারকান্টাইল সিটি লিভারপুল ইংল্যান্ড, যুক্তরাজ্য

53 ° 24'২4 "N2 ° 50'40" W

Cultural:

(ii), (iii), (iv)

136 (340) 2004 2012– Due to the proposed redevelopment of historic docklands known as Liverpool Waters
মানোভো-গোউন্ডা সেন্ট ফ্লোরিস ন্যাশনাল পার্ক Bamingui-Bangoran,বামিনগুই-বানগরান

, মধ্য আফ্রিকান প্রজাতন্ত্র

9 ° 0'এন ২1 ° 30' ই

Natural:

(ix), (x)

1,740,000 (4,300,000) 1988 1997– Illegal grazing and poaching, deteriorating security situation
মিনারেত অ্যান্ড আর্কাইলজিকাল রিমেইন্স অফ জ্যাম ঘোর,আফগানিস্তান

34 ° 23'48 "এন 64 ° 30'58" ই

Cultural:

(ii), (iii), (iv)

70 (170) 2002 2002– Lack of legal protection, lack of protection measure or management plan, poor condition of the site
কসভোর মধ্যযুগীয় স্মৃতিস্তম্ভ কসোভো

42 ° 39'40 "এন ২0 ° 15'56" ই

Cultural:

(ii), (iii), (iv)

2.88 (7.1) 2004 2006– Lack of legal protection and management; political instability and security
মাউন্ট নিম্বা স্ট্রিক্ট ন্যাচার রিসার্ভ লোলা প্রিফেকচার, কাতি আইভরিওর ,

গিনি

* 7 ° 36'এন 8 ° ২3'উ

Natural:

(ix), (x)

18,000 (44,000) 1981 1992– Iron ore mining concession on part of the World Heritage Site and influx of large number of refugees on the Guinean part of the site
নান মাডালঃ সিরিমনিয়াল সেন্টার অফ ইস্টার্ন মাইক্রনেশিয়া টেমেন দ্বীপ, মাইক্রোনেশিয়া

6 ° 50'২3 "N158 ° 19'51" ই

Cultural:

(i), (iii), (iv), (vi)

76.7 (190) 2016 2016– Continuing siltation of waterways contributing to overgrowth and undermining existing structures.
নিকোলো - কোবা ন্যাচারাল পার্ক টাম্বাকন্ডা অঞ্চল এবং কেদুগৌ অঞ্চল, সেনেগাল

13 ° 0'এন 12 ° 40'উ

Natural:

(x)

913,000 (2,260,000) 1981 2007– Degradation of property, low mammal population, management problems and impact of a proposed dam on the Gambia River
অকাপি ওয়াইল্ড রিসার্ভ অরিয়েন্টা

গণতান্ত্রিক প্রজাতন্ত্র কঙ্গো 2 ° 0'এন ২8 ° 30' ই

Natural:

(x)

1,372,625 (3,391,830) 1996 1997– Looting of park facilities and killing of elephants as a result of an armed conflict in the area
ওল্ড সিটি অব জেরুজালেম অ্যান্ড ইটস ওয়ালস জেরুজালেম জেলা (ইউনেস্কো দ্বারা কোন জাতি নামে কোন জাতি)

31 ° 46'36 "N35 ° 14'03" ই

Cultural:

(ii), (iii), (vi)

1981 1982– Uncontrolled urban development, general deterioration of the state of conservation due to tourism and lack of maintenance.
অল্ড সিটি অফ সানায়া সানা গভর্নোরেট, ইয়েমেন

15 ° 21'২0 "N44 ° 12'29" ই

Cultural:

(iv), (v), (vi)

1986 2015– Yemeni Civil War
অল্ড টাউন অফ গদামেস ঘাদামেস

লিবিয়া 30 ° 08'00 "N9 ° 30'00" ই

Cultural:

(v)

1986 2016– Libyan Civil War, presence of armed groups, already incurred and potential further damage.
অল্ড টাউন অফ ডিজিনি দিজেন্মানি লি

13 ° 54'23 "N4 ° 33'18" ডব্লিউ

Cultural:

(iii), (iv)

1988 2016– Regional insecurity, deteriorating state of the historic town, urbanization and erosion.
প্যালেস্টাইন: জলপাই ও ভূগর্ভস্থ ভূমি - দক্ষিণ জেরুজালেমের সাংস্কৃতিক ল্যান্ডস্কেপ, বাট্টির বাট্টির, প্যালেস্টাইন

31 ° 43'11 "N35 ° 7'50" ই

Cultural:

(iv)(v)

349 (860) 2014 2014– The Israeli West Bank barrier "may isolate farmers from fields they have cultivated for centuries".
পুরাতন প্রাচীরের শিবম শহর হযরতমাত গভর্নোরেট, ইয়েমেন

15 ° 55'36.984 "N48 ° 37'36.012" ই

Cultural:

(iii), (iv), (v)

1982 2015– Potential threat from the armed conflict, compounding safeguarding and management problems already observed at the site
এটিসানানানা রেনফরেস্ট ইস্টার্ন মাদাগাস্কার, মাদাগাস্কার

14 ° 28'স 49 ° 42'ই

Natural:

(ix), (x)

479,660 (1,185,300) 2007 2010– Illegal logging and hunting of endangered lemurs
রিও প্লাটানো বায়োস্ফেয়ার রিসার্ভ লা মস্কিটিয়া, হন্ডুরাস

15 ° 44'40 "এন 84 ° 40'30" ডব্লিউ

Natural:

(vii), (viii), (ix), (x)

1982 1996–2007, 2011– Logging, fishing and land occupation; poaching and the reduced capacity of the state to manage the site; largely due to the deterioration of law and to the presence of drug traffickers
রক-আর্ট অফ টাড্রার্ট আকাসাস ফেজান

লিবিয়া 24 ° 50'00 "N10 ° 20'00" ই

Cultural:

(iii)

1985 2016– Libyan Civil War, presence of armed groups, already incurred and potential further damage.
সালংকা ন্যাশনাল পার্ক Équateur

and Bandundu Province, Democratic Republic of the Congo 2°0′S 21°0′E

Natural:

(vii), (ix)

3,600,000 (8,900,000) 1984 1999– Breakdown of civil order
সামাররা প্রত্নতাত্ত্বিক শহর Salah ad Din,

Iraq 34°12′N43°52′E

Cultural:

(ii), (iii), (iv)

15,058 (37,210) 2007 2007– Security situation following the Iraq War and lack of state control for protection or management of the site
সাইট অফ পাল্ময়ারা Homs Governorate,  Syria

34°33′15″N38°16′0″E

Cultural:

(i)(ii)(iv)

0.36 (0.89) 1980 2013– Syrian Civil War, captured by the notoriously iconoclastic Islamic State terrorist organization (ISIS).
টিম্বাকটু Timbuktu,

Timbuktu Region, Mali 16°46′24″N2°59′58″W

Cultural:

(ii), (iv), (v)

1988 2012– Threat of destruction by the Islamist groups like Al-Qaeda in Islamic Maghreb, Ansar Dine and Boko Haram. Some monuments are now pillaged and destroyed.
আস্কিয়ার সমাধি Gao,

Gao Region, Mali 16°17′21.60″N0°2′41.68″E

Cultural:

(ii), (iii), (iv)

4.24 (10.5) 2004 2012– Damaged by Islamist groups like Al-Qaeda in Islamic Maghreb and Ansar Dine. Reported destroyed by Ansar Dine when they captured Timbuktu.
কাসুবিতে বাগদান কিং এর সমাধি Kampala District,

Uganda 0°19′45″N32°33′12″E

Cultural:

(i), (iii), (iv), (vi)

27 (67) 2001 2010– Destruction of the Muzibu Azaala Mpanga, the main building of the site, by fire in March 2010
সুমাত্রার ট্রপিক্যাল প্রত্নতাত্ত্বিক রেনফরেস্ট Sumatra,

Indonesia 02°30′S101°30′E

Natural:

(vii), (ix), (x)

2,595,124 (6,412,690) 2004 2011– Poaching, illegal logging, agricultural encroachment, and plans to build roads through the site
ভুরুঙ্গা জাতীয় উদ্যান North Kivu

and Orientale, Democratic Republic of the Congo 0°55′N 29°10′E

Natural:

(vii), (viii), (x)

800,000 (2,000,000) 1979 1994– Deforestation and poaching as a result of the influx of refugees due to the Rwandan Civil War

Previously listed sites[সম্পাদনা]

Notes[সম্পাদনা]

  1. বিশ্ব সাংস্কৃতিক ও প্রাকৃতিক ঐতিহ্য সুরক্ষা সংক্রান্ত কনভেনশন।

References[সম্পাদনা]

  1. "http://whc.unesco.org/archive/convention-en.pdf(PDF). UNESCO. p. 6. Retrieved 10 December 2010.