সর্বাধিক ব্যয়বহুল চিত্রকর্মের তালিকা

উইকিপিডিয়া, মুক্ত বিশ্বকোষ থেকে
পরিভ্রমণে ঝাঁপ দিন অনুসন্ধানে ঝাঁপ দিন
হোয়েন উইল ইউ ম্যারি?, পল গোগাঁ। সর্বকালের সর্বোচ্চ মূল্যে বিক্রিত পেইন্টিং।

এটি পেন্টিংয়ের জন্য প্রদত্ত সর্বোচ্চ পরিচিত মূল্যের একটি তালিকা পাতা।

নিলামে বা ব্যাক্তিগত বিক্রয়ে সর্বোচ্চ মূল্যে বিক্রিত চিত্রকর্মের তালিকা (মুদ্রাস্ফীতি সমন্বয়কৃত)[সম্পাদনা]

সমন্বয়কৃত মূল্য (মিলিয়ন হিসেবে) প্রকৃত মূল্য (মিলিয়ন হিসেবে) পেইন্টিং চিত্র শিল্পী শিল্পী বিক্রয়ের তারিখ Rank at sale বিক্রেতা ক্রেতা নিলাম ঘর
~$৩০০ ~$৩০০[note ১] নাফিয়া ফা ইপোইপো (হোয়েন উইল ইউ ম্যারি?) Paul Gauguin, Nafea Faa Ipoipo? (When Will You Marry?) 1892, oil on canvas, 101 x 77 cm.jpg পল গোগাঁ ১৮৯২ ফেব্রুয়ারি ২০১৫ ১ বা ২[note ২] Rudolf Staechelin family অজানা, সম্ভবত কাতার রাষ্ট্র Private sale[১]
$২৭৪ $২৫৯ +[note ৩] দ্য কার্ড প্লেয়ার্স Paul Cézanne 222.jpg পল সেজান ১৮৯২/৯৩ এপ্রিল ২০১১ George Embiricos State of Qatar ব্যাক্তিগত বিক্রয়[২][৩][৪]
$১৬৫.৪ $১৪০ নং. ৫, ১৯৪৮ নং. ৫, ১৯৪৮.jpg জ্যাকসন পোলক ১৯৪৮ নভেম্বর ২, ২০০৬ David Geffen David Martinez Sotheby's কর্তৃক ব্যাক্তিগত বিক্রয়[৫]
$১৬২.৪ $১৩৭.৫ ওমেন ৩ ওমেন ৩ (১৯৫৩).jpg Willem de Kooning ১৯৫৩ নভেম্বর ১৮, ২০০৬ David Geffen Steven A. Cohen Larry Gagosian কর্তৃক ব্যাক্তিগত বিক্রয়[৬]
$১৫৮.৫ $১৫৫ Le Rêve লি রিভ ১৯৩২ সালের চিত্রকর্ম.jpg পাবলো পিকাসো ১৯৩২ মার্চ ২৬, ২০১৩ Steve Wynn Steven A. Cohen ব্যাক্তিগত বিক্রয়[৭]
$১৫৮.৪ $১৩৫ Portrait of Adele Bloch-Bauer I Gustav Klimt 046.jpg Gustav Klimt ১৯০৭ জুন ১৮, ২০০৬ Maria Altmann Ronald Lauder, Neue Galerie Christie's কর্তৃক ব্যাক্তিগত বিক্রয়[৮]
$১৫২.০ $৮২.৫ Portrait of Dr. Gachet Portrait of Dr. Gachet.jpg ভিনসেন্ট ভ্যান গখ ১৮৯০ মে ১৫, ১৯৯০ de [Siegfried Kramarsky] family Ryoei Saito[note ৪] Christie's, New York
$১৪৫.০ $১৪২.৪ থ্রি স্টাডিজ অব লুসিয়ান ফ্রয়েড থ্রি স্টাডিজ অব লুসিয়ান ফ্রয়েড (১৯৬৯).jpg Francis Bacon ১৯৬৯ নভেম্বর ১২, ২০১৩ Elaine Wynn, ex-wife of Steve Wynn[১১] Christie's, New York[১২]
$১৪৩.৯ $৭৮.১ Bal du moulin de la Galette[note ৫] Pierre-Auguste Renoir, Le Moulin de la Galette.jpg পিয়ের-অগ্যুস্ত রেনোয়া ১৮৭৬ মে ১৭, ১৯৯০ Betsey Whitney Ryoei Saito[note ৬] Sotheby's, New York
$১৩১.১ $১০৪.২ Garçon à la pipe পাবলো পিকাসো ১৯০৫ মে ৪, ২০০৪ Greentree foundation (Whitney family) Barilla Group?[১৩] Sotheby's, New York[১৪]
$১২৪.২ $১১৯.৯ The Scream[note ৭] The Scream Pastel.jpg Edvard Munch ১৮৯৫ মে ২, ২০১২ Petter Olsen Leon Black[১৫] Sotheby's, New York
$১২০.৩ $১১০.০ Flag[note ৮] Jasper Johns ১৯৫৪ মার্চ ২০১০ Jean-Christophe Castelli Steven A. Cohen ব্যাক্তিগত বিক্রয়, estimated price[১৬]
$১১৬.২ $১০৬.৫ Nude, Green Leaves and Bust পাবলো পিকাসো ১৯৩২ মে ৪, ২০১০ Frances Lasker Brody estate Christie's, New York[১৭]
$১১৩ ++ $৫৮ plus exchange of works[note ৯] Portrait of Joseph Roulin Vincent van Gogh - Portrait of Joseph Roulin.jpg ভিনসেন্ট ভ্যান গখ ১৮৮৯ আগস্ট ১, ১৯৮৯ Private collection, Zürich Museum of Modern Art New York Private sale via Thomas Ammann, Fine Art Zurich[১৮]
$১১১.৯ $৯৫.২ Dora Maar au Chat পাবলো পিকাসো ১৯৪১ মে ৩, ২০০৬ Gidwitz family Boris Ivanishvili[১৯] Sotheby's, New York[২০]
$১১১.২ $৫৩.৯ Irises Irises-Vincent van Gogh.jpg ভিনসেন্ট ভ্যান গখ ১৮৮৯ নভেম্বর ১১, ১৯৮৭ son of Joan Whitney Payson Alan Bond[note ১০] Sotheby's, New York
$১০৯.৯ $১০০.০ Eight Elvises অ্যান্ডি ওয়ারহল ১৯৬৩ অক্টোবর ২০০৮ ১০ Annibale Berlingieri Unknown, possibly the State of Qatar[২১] Private sale via Philippe Ségalot[২২]
$১০৭.৭ $১০৫.৭
(¥১০,৩০০)
Anna's Light Barnett Newman ১৯৬৮ অক্টোবর ৪, ২০১৩ ১৬ DIC Corp. Private sale[২৩][২৪][২৫]
$১০৭.৭ $১০৫.৪ Silver Car Crash (Double Disaster) অ্যান্ডি ওয়ারহল ১৯৬৩ নভেম্বর ১৩, ২০১৩ ১৮ Sotheby's, New York[২৬]
$১০৩.৯ $৮৭.৯ Adele Bloch-Bauer II Gustav Klimt 047.jpg Gustav Klimt ১৯১২ নভেম্বর ২, ২০০৬ Maria Altmann Christie's, New York
$১০৩.৮ $৭১.৫ Portrait de l'artiste sans barbe Vincent Willem van Gogh 102.jpg ভিনসেন্ট ভ্যান গখ ১৮৮৯ নভেম্বর ১৯, ১৯৯৮ Heirs of de [Jacques Koerfer] Christie's, New York
$১০২ $১০০ La Montagne Sainte-Victoire vue du bosquet du Château Noir Sainte-Victoire.jpg পল সেজান ১৯০৪ 02013-01-01২০১৩[note ১১] ? Edsel and Eleanor Ford House Anonymous Private sale[২৭][২৮]
$১০১.৪ $76.7
(£49.5)
Massacre of the Innocents 0 Le Massacre des Innocents d'après P.P. Rubens - Musées royaux des beaux-arts de Belgique (2).JPG Peter Paul Rubens ১৬১১ জুলাই ১০, ২০০২ an Austrian family Kenneth Thomson[note ১২] Sotheby's, London
$৯৪.৮ $৮৬.৩ Triptych, 1976 ফ্রান্সিস বেকন ১৯৭৬ মে ১৪, ২০০৮ ১৩ Moueix Family, Château Pétrus[৩০] Roman Abramovich[৩১] Sotheby's, New York[৩২]
$৯৪.৪ $৮০.০ False Start জ্যাসপার জনস ১৯৫৯ অক্টোবর ১২, ২০০৬ ১০ David Geffen Kenneth C. Griffin Private sale via Richard Gray[৩৩]
$৯৪.১ $৫৭ A Wheatfield with Cypresses Vincent van Gogh - Wheat Field with Cypresses (National Gallery version).jpg ভিনসেন্ট ভ্যান গখ ১৮৮৯ মে ১৯৯৩ son of Emil Georg Bührle Walter H. Annenberg[note ১৩] Private sale via Steven Mazoh
$৯৩.২ $৪৯.৩
(এফ৩০০)
Les Noces de Pierrette পাবলো পিকাসো ১৯০৫ নভেম্বর ৩০, ১৯৮৯ sv [Fredrik Roos][৩৪] Tomonori Tsurumaki Binoche et Godeau Paris
$৯২.০ $৪৭.৮ Yo, Picasso পাবলো পিকাসো ১৯০১ মে ৯, ১৯৮৯ de [Wendell Cherry] Stavros Niarchos Sotheby's, New York
$৯১.৬ $৮০.০ Turquoise Marilyn Andy Warhol ১৯৬৪ মে ২০, ২০০৭ ১৭ Stefan Edlis Steven A. Cohen Private sale via Larry Gagosian[৩৫]
$৯০.৩ $৭০.০ Portrait of Alfonso d'Avalos, Marquis of Vasto, in Armor with a Page Titian - Marchese del Vasto.jpg Titian ১৫৩৩ নভেম্বর ২০০৩ ১০ AXA insurance company Getty Museum Private sale via Hervé Aaron[৩৬][৩৭]
$৯০.০ $৮৬.৯ Orange, Red, Yellow Mark Rothko ১৯৬১ মে ৮, ২০১২ ২৫ Estate of David Pincus Christie's, New York[৩৮]
$৮৭.৬ $৮০.৫
(£৪০.৯)
Le Bassin aux Nymphéas Le bassin aux nymphéas - Claude Monet.jpg ক্লোদ মোনে ১৯১৯ জুন ২৪, ২০০৮ ২০ J. Irwin and Xenia S. Miller Christie's, London[৩৯]
$৮৬.৬ $৬০.৫ Rideau, Cruchon et Compotier[note ১৪] Paulcezanneart.jpg পল সেজান ১৮৯৪ মে ১০, ১৯৯৯ হুইটনি ফ্যামিলি Sotheby's, New York
$৮৪.২ $৩৯.৭
(£২৪.৭৫)
Vase with Fifteen Sunflowers Vincent Willem van Gogh 127.jpg ভিনসেন্ট ভ্যান গখ ১৮৮৮ মার্চ ৩০, ১৯৮৭ daughter-in-law of Chester Beatty Yasuo Goto, Yasuda Comp. Christie's, London
$৮৪.২ $৮৪.২ Black Fire I Barnett Newman ১৯৬১ মে ১৩, ২০১৪ ৩৩ Private Collection Anonymous Christie's, New York[৪১]
$৮৩.৪ $৭২.৮ White Center (Yellow, Pink and Lavender on Rose) Mark Rothko ১৯৫০ মে ১৫, ২০০৭ ২০ David Rockefeller, Sr. Sheikh Hamad bin Khalifa Al-Thani[৪২] Sotheby's, New York[৪৩]
$৮২.১ $৭১.৭ Green Car Crash (Green Burning Car I) অ্যান্ডি ওয়ারহল ১৯৬৩ মে ১৬, ২০০৭ ২১ Private collection, Zürich Philip Niarchos Christie's, New York[৪৪]
$৮১.৯ $৮১.৯ Triple Elvis [Ferus Type] অ্যান্ডি ওয়ারহল ১৯৬৩ নভেম্বর ১২, ২০১৪ ৩৬ de [WestSpiel][৪৫] Christie's, New York [৪৬]
$৮০.৯ $৮০.৮ Three Studies for a Portrait of John Edwards ফ্রান্সিস বেকন ১৯৮৪ মে ১৩, ২০১৪ ৩৬ Private Collection Anonymous Christie's, New York[৪১]
$৭৯.২ $৭০.৬
(£৫০)
Diana and Actaeon

Titian - Diana and Actaeon - 1556-1559.jpg

Titian ১৫৫৬–১৫৫৯ ফেব্রুয়ারি ১, ২০০৯ ২৬ Duke of Sutherland National Galleries of Scotland & National Gallery, London Private sale[৪৭][৪৮][৪৯]
$৭৯.২ $৭৫–$৮০ Salvator Mundi Leonardo da Vinci or Boltraffio (attrib) Salvator Mundi circa 1500.jpg Attributed to লিওনার্দো দা ভিঞ্চি ১৪৯০-১৫১৯ মে ২০১৩ ৩৩ Robert Simon Anonymous Private sale[৫০]
$৭৯.০ $৭৫
(€৫০-৬০)[note ১৫]
Darmstadt Madonna Darmstadtmadonna.jpg Hans Holbein ১৫২৬ জুলাই ১২, ২০১১ ৩০ Donatus, Hereditary Prince of Hesse Reinhold Würth Private sale via Christoph Graf Douglas[৫১]
$৭৮.৩ $৬৮ The Gross Clinic Thomas Eakins, American - Portrait of Dr. Samuel D. Gross (The Gross Clinic) - Google Art Project.jpg Thomas Eakins ১৮৭৫ এপ্রিল ১২, ২০০৭ ২০ Thomas Jefferson University Philadelphia Museum of Art Private sale.[৫২]
$৭৭.৩ $৭৫.১ No 1 (Royal Red and Blue) Mark Rothko ১৯৫৪ নভেম্বর ১৩, ২০১২ ৩৪ John and Anne Marion Sotheby's, New York[৫৩]
$৭৬.৯ $৪০.৭ Au Lapin Agile পাবলো পিকাসো ১৯০৪ নভেম্বর ২৭, ১৯৮৯ daughter of Joan Whitney Payson Walter H. Annenberg Sotheby's, New York
$৭৬.৩ $৩৮.৫
(£২০.৮)
Acrobate et jeune arlequin[note ১৬] পাবলো পিকাসো ১৯০৫ নভেম্বর ২৮, ১৯৮৮ heir of Roger Janssen?[note ১৭] Mitsukoshi Christie's, London
$৭৫.২ $৫৫.০ Femme aux Bras Croisés 95px পাবলো পিকাসো ১৯০২ নভেম্বর ৮, ২০০০ ১৩ McCormick family, Chicago Christie's, New York[৫৪]
$৭৫.০ $৬৯.০ Nude Sitting on a Divan ("La Belle Romaine") Amedeo Modigliani 063.jpg Amedeo Modigliani ১৯১৭ নভেম্বর ২, ২০১০ ৩৩ Halit Cıngıllıoglu[৫৫] Sotheby's, New York[৫৬]
$৭৪.৯ $৬৩.৫ Police Gazette[৫৭] Willem de Kooning ১৯৫৫ অক্টোবর ১২, ২০০৬ ১৯ David Geffen Steven A. Cohen Private sale via Richard Gray[৩৩]
$৭৪.৪ $৭১.৭
(£৪৫)
Diana and Callisto TitianDianaCallistoEdinburgh.jpg Titian ১৫৫৬–১৫৫৯ মার্চ ২, ২০১২ ৩৭ Duke of Sutherland National Galleries of Scotland & National Gallery, London Private sale[৫৮]
$৭০.৪ $৪৭.৫ Peasant Woman Against a Background of Wheat Vincent Willem van Gogh 097.jpg ভিনসেন্ট ভ্যান গখ ১৮৯০ 01997-01-01১৯৯৭ ১১ Steve Wynn[note ১৮] Acquavella Galleries Inc. কর্তৃক ব্যাক্তিগত বিক্রয়, নিউ ইয়র্ক[৬০]
$৭০.০ $৪৯.৫ Femme assise dans un jardin পাবলো পিকাসো ১৯৩৮ নভেম্বর ১০, ১৯৯৯ ১৫ Robert Saidenberg[৬১] Sotheby's, New York
$৬৯.৬ $৬৯.৬ Untitled Cy Twombly ১৯৭০ নভেম্বর ১২, ২০১৪ ৫১ Nicola del Roscio [৪৫] Christie's, New York [৬২]
$৬৯.৬ $৬৯.৬ Four Marlons অ্যান্ডি ওয়ারহল ১৯৬৬ নভেম্বর ১২, ২০১৪ ৫১ WestSpiel[৪৫] Christie's, New York [৬৩]
$৬৯.০ $৬৫.৫
(¥৪২৫.৫)
Eagle Standing on Pine Tree[৬৪] Qi Baishi ১৯৪৬ মে ২২, ২০১১ ৩৮ Liu Yiqian Hunan TV & Broadcast Intermediary Co[৬৫] China Guardian Auctions
$৬৮.৯ $৩৬.৪ Men in Her Life অ্যান্ডি ওয়ারহল ১৯৬২ নভেম্বর ৮, ২০১০ ৩৭ Jose Mugrabi Phillips de Pury & Company[৬৬]
$৬৭.৭ $৩৫.২ Portrait of a Halberdier Pontormo (Jacopo Carucci) (Italian, Florentine) - Portrait of a Halberdier (Francesco Guardi?) - Google Art Project.jpg Pontormo ১৫৩৭ মে ৩১, ১৯৮৯ Chauncey Stillman Getty Museum Christie's, New York
$৬৭.২ $৬০.০ Suprematist Composition Suprematist Composition - Kazimir Malevich.jpg Kazimir Malevich ১৯১৬ নভেম্বর ৩, ২০০৮ ৩৪ Heirs of Kazimir Malevich Sotheby's, New York[৬৭]
$৬৬.৩ $৬৬.২ Untitled Mark Rothko ১৯৫২ মে ১৩, ২০১৪ ৫৪ Private Collection Anonymous Christie's, New York[৪১]
$৬৫.৫ $৬২.১
(¥৪০২.৫)
Zhichuan Resettlement[৬৮] ZhichuanResettlement.jpg Wang Meng ১৩৫০ জুন ৪, ২০১১ ৪২ Beijing Poly Auction
$৬৫.১ $৬৫.১ Spring (Le Printemps) Édouard Manet - Jeanne (Spring).jpg এদুয়ার মানে ১৮৮১ নভেম্বর ৫, ২০১৪ ৫৬ Getty Museum Christie's, New York[৬৯]

আরো দেখুন[সম্পাদনা]

টীকা[সম্পাদনা]

  1. Exact price unknown, but described by The New York Times as "close to $300 million."
  2. Depending on whether its price exceed that of The Card Players; neither painting's price at sale is definitively known.
  3. Exact price (even the currency of sale) is not known, with estimates from $259 million to even $300 million
  4. Reportedly, Gachet's portrait was privately resold to a European buyer in 1997 or 1998 for $65-$90 million through Sotheby’s[৯][১০]
  5. This is the small version of the painting; the large version is at Musée d'Orsay.
  6. Privately resold for ca. $50 million through Sotheby’s in 1997[১০]
  7. One of two pastel versions; another two painted versions (and lithography) exist, all created by Munch
  8. Most expensive painting by a living artist
  9. The paintings transferred to the dealers include a late Monet entitled Corona (Water Lilies) from around 1920; Renoir's Reclining Nude of 1902, Kandinsky's Autumn Landscape, Murnau from 1908, and Picasso's Striped Bodice from September 1943.
  10. Alan Bond could not pay off the painting, and Irises was resold (probably for somewhat less) to the Getty Museum.
  11. exact date of sale is not available
  12. Later in 2002, Thomson donated his private collection, including the Rubens, to the Art Gallery of Ontario[২৯]
  13. Annenberg donated it subsequently to the Metropolitan Museum of Art
  14. Steve Wynn, who bid on the painting at auction, privately acquired the work several months later from the unidentified buyer for an undisclosed, supposedly lower price. Kenneth Griffin acquired it in 2004 from Wynn.[৪০]
  15. Usually estimated at "over €50 M" or "between 50 and 60 million Euros". $75M would have been €53M on July 12, 2011.
  16. resold for £12m to Stavros Niarchos in 1993
  17. A Belgian banker and collector who bought it in 1939 for $18,000. His was the last name on the 1988 provenance list; painting came from "a private collection in Arizona"
  18. On Oct. 7, 2005, The New York Times reported that Steven Cohen bought van Gogh's "Peasant Woman Against a Background of Wheat" and Gauguin's "Bathers" (1903) from Steve Wynn for approximately $110 million,[৫৯] though guesses range from $100-150 million. One or both of the paintings may thus occur higher on this list.

তথ্যসূত্র[সম্পাদনা]

  1. Reyburn, Scott; Carvajal, Doreen (ফেব্রুয়ারি ৫, ২০১৫)। "Gauguin Painting Is Said to Fetch Nearly $300 Million"The New York Times। সংগ্রহের তারিখ ফেব্রুয়ারি ৫, ২০১৫ 
  2. Art Media Agency (AMA), 250 M$, a new record for a painting? ওয়েব্যাক মেশিনে আর্কাইভকৃত ২৩ সেপ্টেম্বর ২০১৫ তারিখে, 4 May 2011
  3. Stefan Koldehoff, Welt-online: Das Rätsel vom teuersten Bild aller Zeiten, 31 July 2011 (already mentions Qatar as most likely buyer)
  4. Peers, Alexandra (জানুয়ারি ২০১২)। "Qatar Purchases Cézanne's The Card Players for More Than $250 Million, Highest Price Ever for a Work of Art"QuatarSale। সংগ্রহের তারিখ ২০১২-০২-০৩ 
  5. Carol Vogel, A Pollock Is Sold, Possibly for a Record Price, New York Times, November 2, 2006
  6. Carol Vogel, Landmark De Kooning Crowns Collection, New York Times, November 18, 2006
  7. Carol Vogel & Peter Lattman, $616 Million Poorer, Hedge Fund Owner Still Buys Art, New York Times, March 26, 2013
  8. Carol Vogel, Lauder Pays $135 Million, a Record, for a Klimt Portrait, New York Times, June 19, 2006
  9. "ARTnews: The Most Wanted Works of Art"। সংগ্রহের তারিখ ৫ অক্টোবর ২০১৪ 
  10. "artnet: the silent boom"। সংগ্রহের তারিখ ৫ অক্টোবর ২০১৪ 
  11. Carol Vogel, Buyer of $142.4 Million Bacon Triptych Identified as Elaine Wynn, New York Times, January 15, 2014
  12. Vogel, Carol (নভেম্বর ১২, ২০১৩)। "Bacon's Study of Freud Sells for $142.4 Million"The New York TimesThe New York Times Company। সংগ্রহের তারিখ নভেম্বর ১৩, ২০১৩ 
  13. Claire Foy-Smith, Who buys paintings for $104m?, BBC News Online, 6 May 2004
  14. Lot description and auction details of "Garçon à la pipe" at Sotheby's website.
  15. Kelly Crow, An Art Mystery Solved: Mogul Is 'Scream' Buyer, The Wall Street Journal, July 11, 2012
  16. The New York Times Planting a Johns ‘Flag’ in a Private Collection
  17. Picasso piece sets record for art sold at auction, Reuters, May 5, 2010
  18. Kimmelman, Michael: How the MoMA got the Van Gogh, New York Times, 09 October 1989.
  19. Marc Spiegler, he Hunt for the Red Collector, New York Magazine, 22 August 2006.
  20. Lot description and auction details of "Dora Maar au Chat" at Sotheby's website.
  21. Corriere della Sera: Il marchese romano e un Warhol da 100 milioni di dollari
  22. The Pop master's highs and lows, The Economist, 26 November 2009.
  23. DIC Sells 'Anna's Light' Painting For Y10.3bn Gain
  24. Barnett Newman "Anna's Light" (জাপানি)
  25. Regarding extraordinary profit associated with the sale of a certain painting owned by the company and revision of its consolidated operating result forecast
  26. Silver Car Crash auction results at Sotheby's
  27. Mark Stryker, Detroit Free Press Staff Writer (১৯ ডিসেম্বর ২০১৪)। "$100M for Cézanne painting? Ford House couldn't refuse"Detroit Free Press 
  28. Sarah Cascone (১৯ ডিসেম্বর ২০১৪)। "Secret $100 Million Cézanne Sale in Detroit - artnet News"artnet News 
  29. Mr. Kenneth Thomson’s gift to the AGO of his art collection -- the most significant private art collection in Canada – will add 2,000 outstanding works to the Art Gallery of Ontario, ২০০৬-১০-০৮ তারিখে মূল থেকে আর্কাইভ করা, সংগ্রহের তারিখ ২০১৩-০৯-০২ 
  30. Wine Spectator Online: Unfiltered (২১ মে ২০০৮)। "Château Pétrus Makes a Record-Breaking Sale—of Art" 
  31. Cristina Ruiz and Sarah Thornton Roman Abramovich brings home the $86.3m Bacon and the $33.6m Freud, The Art Newspaper, 1 June 2008
  32. Lot description and auction details of "Triptych, 1976" at Sotheby's website.
  33. Carol Vogel, Works by Johns and de Kooning Sell for $143.5 Million, The New york Times, October 12, 2006
  34. Judd Tully, Auction; `Blue' Picasso Breaks Record at $51.7 Million, The Washington Post, Dec 1, 1989
  35. Carol Vogel, Inside Art: Buying a Warhol 'Marilyn', New York Times, 25 May 2007
  36. The Getty secures masterpiece portrait by Titian, a November 24, 2003 press release by the Getty Museum
  37. Will Bennett, The $70 million soldier, The Daily Telegraph, 23 February 2004
  38. Mark Rothko painting sets post-war auction record, The Daily Telegraph, 9 May 2012
  39. Lot description and auction details of "Le bassin aux nymphéas" at Christie's website
  40. "ARTnews: Cohen Buys Two Works from Wynn in $120M Deal"। সংগ্রহের তারিখ ৫ অক্টোবর ২০১৪ 
  41. "Post-War and Contemporary Evening Sale - Fine Art Auction - Search Results - Christie's"। সংগ্রহের তারিখ ৫ অক্টোবর ২০১৪ 
  42. Thornton, Sarah; Adam, Georgina (মে ৪, ২০০৮)। "Revealed: $72.8m Rockefeller Rothko has gone to Qatar"The Art Newspaper 
  43. Lot description and auction details of "White Center" at Sotheby's website.
  44. Lot description and auction details of "Green Car Crash" at Christie's website
  45. Carol Vogel, A Warhol Leads a Night of Soaring Prices at Christie’s, New York Times Nov 13, 2014
  46. Andy Warhol's "Triple Elvis" auction results at Christie's
  47. Farah Nayeri, U.K. Buys Titian Diana Painting for 50 Million Pounds, Bloomberg, February 2, 2009
  48. Mike Wade, Titian deal paves way for next acquisition, The Sunday Times, 2 February 2009
  49. Funds secured for Titian painting, BBC News, 2 February 2009
  50. Reyburn, Scott. Recently Attributed Leonardo Painting Was Sold Privately for Over $75 Million. New York Times. 3 March 2014. [১]
  51. Greatest German Renaissance Madonna sold by prince, The Art Newspaper, July 15, 2011
  52. Salisbury, Stephan (November 14, 2006), A divisive deal, The Philadelphia Inquirer
  53. No. 1 (Royal Red and Blue at Sotheby's
  54. Lot description and auction details of "Femme aux bras croisés" at Christie's website
  55. Kelly Crow, Sotheby's Sells $68.9 Million Modigliani, Wall Street Journal, November 3, 2010
  56. "Nu assis sur un divan auction details at Sotheby's"। সংগ্রহের তারিখ ৫ অক্টোবর ২০১৪ 
  57. "Willem de Kooning"। Twcdc.com। সংগ্রহের তারিখ ২০১৩-০৪-৩০ 
  58. Pauline McLean BBC Scotland arts correspondent। "Titian masterpiece Diana and Callisto saved for nation"। Bbc.co.uk। সংগ্রহের তারিখ ২০১২-০৩-০১ 
  59. "sGallery: A Gauguin and a van Gogh Change Hands"। সংগ্রহের তারিখ ৫ অক্টোবর ২০১৪ 
  60. Carol Vogel, A Gauguin and a van Gogh Change Hands, New York Times, Oct 7, 2005
  61. Carter B. Horsley, The Collection of Eleanore and Daniel Saidenberg
  62. Cy Twombly's Untitled auction results at Christie's
  63. Andy Warhol's "Four Marlons" auction results at Christie's
  64. "China auction sees Qi Baishi painting sell for $65m"BBC News। সংগ্রহের তারিখ ৫ অক্টোবর ২০১৪ 
  65. "The buyer of 422.5 Million Qi Baishi painting revealed"। সংগ্রহের তারিখ ৫ অক্টোবর ২০১৪ 
  66. Carol Vogel, Auction Records Fall at Phillips’s Sale of Contemporary Masters, NY Times, November 10, 2010
  67. Lot description and auction details of "Suprematist Composition" at Sotheby's website.
  68. 吴南岚। "Wang Meng painting auction for $62 million"। সংগ্রহের তারিখ ৫ অক্টোবর ২০১৪ 
  69. Craig Nakano, Getty breaks record with $65.1-million purchase of Manet's 'Spring', LA Times, November 5, 2014

বহিঃসংযোগ[সম্পাদনা]

টেমপ্লেট:Most Expensive