সাহিত্যবর্গের তালিকা

উইকিপিডিয়া, মুক্ত বিশ্বকোষ থেকে
(লিখনবর্গের তালিকা থেকে পুনর্নির্দেশিত)
Jump to navigation Jump to search

লিখনবর্গ (সাধারণত, সংকীর্ণ অর্থে সাহিত্যবর্গ) নিরূপণ করা হয় বর্ণনাভঙ্গি, টোন, বিষয়বস্তু এবং সমালোচকদের দেয়া বর্গসমূহের সংজ্ঞা অনুসারে। লিখনবর্গ কাল্পনিক বা নকাল্পনিক দুরকমই হতে পারে।

সাহিত্যের ফর্ম বনাম বর্গ[সম্পাদনা]

মুখ্য বর্গসমূহ[সম্পাদনা]

পাঠক একটি সাহিত্যকর্মে যা যা আশা করতে পারে তা প্রভেদ ও চিহ্নিত করার মার্কাটিই হলো বর্গ। সাহিত্যের প্রধান শাখাগুলো বিভিন্ন বর্গে লেখা হতে পারে। এটি এমন বিষয়শ্রেণী যা শৈলী বা বিষয়বস্তুর মিল অনুসারে চিহ্নিত করা হয়।

সাহিত্যের চিরায়ত মুখ্য বর্গসমূহ হলো:

বর্গের বিষয়শ্রেণী: ফিকশন ও নন-ফিকশন[সম্পাদনা]

বর্গ দুটি বিষয়শ্রেণীতে পড়বে: ফিকশন এবং নন-ফিকশন। একটি বর্গ হতে পারে ফিকশন (কাল্পনিক) বা নন-ফিকশন (বাস্তবিক)।

সাধারণ বর্গসমূহ: ফিকশন[সম্পাদনা]

বর্গের উপসেটসমূহ, সাধারণ বর্গ বলে পরিচিত, লিখিত অভিব্যক্তির বর্গসমূহের আদিরূপ থেকে উদ্ভূত হয়েছে।

  • ধ্রুপদী–fiction that has become part of an accepted literary canon, widely taught in schools
  • অপরাধ/গোয়েন্দা–fiction about a crime, how the criminal gets caught, and the repercussions of the crime
  • ফেবল–narration demonstrating a useful truth, especially in which animals speak as humans; legendary, supernatural tale
  • রূপকথা–story about fairies or other magical creatures
  • ফ্যান ফিকশন–fiction written by a fan of, and featuring characters from, a particular TV series, movie, or book
  • ফ্যান্টাসি–fiction with strange or otherworldly settings or characters; fiction which invites suspension of reality
  • গদ্যেবর্ণিত কাহিনী–full-length novels with plot, subplot(s), theme(s), major and minor characters, in which the narrative is presented in verse form (usually free verse)
  • কাহিনীবর্ণনা–literary works whose content is produced by the imagination and is not necessarily based on fact
  • লোককথা–the songs, stories, myths, and proverbs of a people or "folk" as handed down by word of mouth
  • ঐতিহাসিক কাহিনী–story with fictional characters and events in a historical setting
  • ভৌতিক–fiction in which events evoke a feeling of dread and sometimes fear in both the characters and the reader
  • হাস্যরস–Usually a fiction full of fun, fancy, and excitement, meant to entertain and sometimes cause intended laughter; but can be contained in all genres
  • কিংবদন্তি–story, sometimes of a national or folk hero, that has a basis in fact but also includes imaginative material
  • জাদুবাস্তবতা – story where magical or unreal elements play a natural part in an otherwise realistic environment
  • মেটা ফিকশন– also known as romantic irony in the context of Romantic works of literature, uses self-reference to draw attention to itself as a work of art, while exposing the "truth" of a story
  • রহস্য–this is fiction dealing with the solution of a crime or the unraveling of secrets
  • পৌরাণিক–legend or traditional narrative, often based in part on historical events, that reveals human behavior and natural phenomena by its symbolism; often pertaining to the actions of the gods
  • মিথোপোয়িয়া– fiction in which characters from religious mythology, traditional myths, folklore and/or history are recast into a re-imagined realm created by the author
  • পিকচার বুক– picture storybook is a book with very little words and a lot of pictures, picture stories are usually for little kids
  • বাস্তবানুগ কাহিনী–story that is true to life
  • বিজ্ঞান কল্পকাহিনী–story based on the impact of actual, imagined, or potential science, usually set in the future or on other planets
  • ছোটগল্প–fiction of such brevity that it supports no subplots
  • থ্রিলার–fiction about harm about to befall a person or group and the attempts made to evade the harm
  • টল টেল–humorous story with blatant exaggerations, such as swaggering heroes who do the impossible with nonchalance
  • ওয়েস্টার্ন – set in the American Old West frontier and typically set in the late eighteenth to late nineteenth century

সাধারণ বর্গসমূহ: নন-ফিকশন[সম্পাদনা]

কথাসাহিত্য বনাম বর্গসাহিত্য[সম্পাদনা]

বর্গসাহিত্য ছাড়া অন্যান্য মানসম্পন্ন সাহিত্যকর্মকে বলা হয় কথাসাহিত্য। বিভিন্ন সহায়ক গ্লন্থ ব্যবহার করে পাঠকেরা কথাসাহিত্য ও বর্গসাহিত্যের পার্থক্য জানতে পারবেন। কথাসাহিত্য একটি টার্ম যা ব্যবহার করা হয়।[১][২]

বর্গ এবং উপবর্গসমূহ[সম্পাদনা]

বর্গসমূহের মিশ্রণের কারণে কোনো কোনো বর্গ তালিকায় পুনরাবৃত্ত হতে পারে।[তথ্যসূত্র প্রয়োজন]

নকাল্পনিক বর্গসমূহ[সম্পাদনা]

এই বর্গসমূহ ননফিকশন জগতের অংশ এবং ক্রস-জনরা হওয়ায় কোনো কোনোটি তালিকায় পুনরাবৃত্ত হতে পারে।

তথ্যসূত্র[সম্পাদনা]

  1. Nancy Pearl, Now Read This: A Guide to Mainstream Fiction, Libraries Unlimited, 1999, 432 pp. (1-56308-659-X)
  2. Saricks, J. (2001). The Readers' Advisory Guide to Genre Fiction. Chicago and London: American Library Association.
  3. "Jewish fiction"Goodreads