নোবেল পুরস্কার বিজয়ী মুসলমানদের তালিকা

উইকিপিডিয়া, মুক্ত বিশ্বকোষ থেকে
(মুসলিম নোবেলজয়ীদের তালিকা থেকে পুনর্নির্দেশিত)

নোবেল পুরস্কার হল একটি আন্তর্জাতিক বার্ষিক পুরস্কার। ১৯০১ সালে প্রথম এই পুরস্কার পদার্থবিদ্যা, রসায়নবিদ্যা, শরীরবিদ্যা ও চিকিত্সা, সাহিত্য এবং শান্তিতে প্রদান করা হয়। পরবর্তীতে, ১৯৬৯ সালে অর্থনীতিতেও এই নোবেল পুরস্কার প্রদান করা হয়।[১][২] ২০১১ সাল পর্যন্ত, দশ জন মুসলমানকে এই নোবেল পুরস্কার প্রদান করা হয়েছে এবং এদের অর্ধেকই ২১শ শতাব্দীতে পেয়েছে। এই দশ জনের মধ্যে ছয় জনকে শান্তির জন্য নোবেল পুরস্কার প্রদান করা হয়।

শান্তি[সম্পাদনা]

বছর চিত্র বিজয়ীর নাম দেশ এবং পেশা মন্তব্য
১৯৭৮ Anwar Sadat cropped.jpg আনোয়ার আল সাদাত (২৫ ডিসেম্বর ১৯১৮ – ৬ অক্টোবর ১৯৮১) মিশর মিশরের রাজনীতিবিদ তিনি নোবেল পুরস্কার বিজয়ী প্রথম মুসলমান.[৩][৪][৫][৬][৭][৮][৯]
১৯৯৪ ArafatEconomicForum.jpg ইয়াসির আরাফাত (২৪ আগষ্ট ১৯২৯ – ১১ নভেম্বর ২০০৪) ফিলিস্তিনী অঞ্চলসমূহ ফিলিস্তিনি রাজনীতিবিদ তিনি প্রথম ফিলিস্তিনি মুসলমান, যাকে শান্তির জন্য নোবেল পুরস্কার প্রদান করা হয়।[৩][১০][১১][১২][১৩][১৪]
২০০৩ Shirinebadi001.jpg শিরিন এবাদি (জন্ম ২১ জুন ১৯৪৭) ইরান ইরানী মানবাধিকার কর্মী তিনি প্রথম মুসলিম মহিলা যিনি শান্তিতে নোবেল লাভ করেন। এছাড়াও তিনি প্রথম ও একমাত্র ইরানী যাকে শান্তির জন্য এই সম্মান প্রদান করা হয়।[১৫][১৬][১৭][১৮]
২০০৫ Mohamed ElBaradei, Davos 1.jpg মোহাম্মেদ এল বারাদেই (জন্ম ১৭ জুন ১৯৪২-) মিশর মিশরীয় রাজনীতিবিদ তিনি দ্বিতীয় মিশরীয়, যাকে শান্তির জন্য নোবেল পুরস্কার প্রদান করা হয় (২০০৫)।.[৩][১৯][২০][২১][২২]
২০০৬ Muhammad Yunus - World Economic Forum Annual Meeting 2012.jpg মুহাম্মদ ইউনুস (জন্ম ২৮ জুন ১৯৪০-) বাংলাদেশবাংলাদেশের অর্থনীতিবিদ এবং গ্রামীণ ব্যাংকের প্রতিষ্ঠাতা. T বাংলাদেশের অর্থনীতিবিদ এবং গ্রামীণ ব্যাংকের প্রতিষ্ঠাতা (২০০৬)। তিনি একমাত্র ও প্রথম বাঙ্গালী মুসলিম, যাকে শান্তির জন্য এই সম্মান প্রদান করা হয়। তিনি একমাত্র ও প্রথম বাংলাদেশী এবং তৃতীয় নোবেল পুরস্কার বিজয়ী বাঙ্গালী।[৩][২৩][২৪][২৫][২৬][২৭][২৮]
২০১১ Tawakkol Karman.jpg তাওয়াক্কোল কারমান (জন্ম ৭ ফেব্রুয়ারি ১৯৭৯-) ইয়েমেন ইয়েমেনের মানবাধিকার রক্ষাকর্মী একজন বিশিষ্ট আরবীয় বসন্তের অগ্রদুত নেত্রী (২০১১)। তিনি প্রথম আরব মহিলা এবং একমাত্র প্রথম ইয়েমেনি, যাকে শান্তির জন্য নোবেল পুরস্কার প্রদান করা হয়।[২৯][৩০][৩১][৩২][৩৩]
২০১৪ Malala Yousafzai at Girl Summit 2014.jpg মালালা ইউসুফজাই (জন্ম ১২ জুলাই ১৯৯৭) পাকিস্তান পাকিস্তানী মানবাধিকার কর্মী যে নারী ও শিশু অধাকার নিয়ে কাজ করছে। ১৭ বছর বয়সে নোবেল বিজয়ী মালালা বর্তমানে সর্বকনিষ্ঠ নোবেল বিজয়ী। [৩৪]

সাহিত্য[সম্পাদনা]

বছর চিত্র বিজয়ীর নাম দেশ এবং পেশা মন্তব্য
১৯৮৮ Necip Mahfuz.jpg নাগিব মাহফুজ
(১১ ডিসেম্বর ১৯১১ – ৩০ আগষ্ট ২০০৬)
মিশর মিশরীয় লেখক, আধুনিক আরবি সাহিত্যে তার অবদানের জন্য সুপরিচিত তিনি প্রথম মুসলিম লেখক, যাকে সাহিত্যের জন্য নোবেল পুরস্কার প্রদান করা হয়।[৩][৩৫][৩৬]
২০০৬ Pamuk.jpg ওরহান পামুক (জন্ম ৭ জুন ১৯৫২) তুরস্ক তুর্কি লেখক, যিনি তার মাই নেইম ইস রেড নামক বইয়ের জন্য বিখ্যাত তিনি একমাত্র তুর্কি লেখক, যাকে সাহিত্যের জন্য নোবেল পুরস্কার প্রদান করা হয়।[৩][৩৭][৩৮][৩৯]

পদার্থবিদ্যা[সম্পাদনা]

বছর ছবি ব্যাক্তি দেশ এবং পেশা মন্তব্য
১৯৭৯ Abdus Salam 1987.jpg আবদুস সালাম

(২৯ জানুয়ারি ১৯২৬ – ২১ নভেম্বর ১৯৯৬)

পাকিস্তান পাকিস্তানি পর্দাথবিজ্ঞান তিনিই প্রথম পাকিস্তানি ব্যাক্তি যে এই পুরস্কার লাভ করেন।তিনি পাকিস্তানের একমাত্র ব্যাক্তি যিনি পর্দাথবিজ্ঞানে নোবেল অর্জন করেন।[৪০][৪১] He was a member of the world wide Ahmadiyya Muslim community, which the government of Pakistan declared to be non-Muslim in Pakistan in a 1974 constitutional amendment.[৪২]

রসায়নবিদ্যা[সম্পাদনা]

বছর ছবি ব্যাক্তি দেশ এবং পেশা যুক্তিসহ ব্যাখ্যা মন্তব্য
১৯৯৯ Ahmed Zewail.jpg আহমেদ হাসান

(২৬ ফেব্রুয়ারি১৯৪৬ - ২ আগস্ট ২০১৬)[৪৩]

মিশর মিশরীয় বিজ্ঞানী The 1999 Nobel Prize in Chemistry was awarded to Ahmed Zewail "for his studies of the transition states of chemical reactions using femtosecond spectroscopy".[৪৪] He is the first Muslim chemist to be awarded the Nobel Prize and the second Muslim scientist.[৩][৪৫][৪৬][৪৭][৪৮]
২০১৫ Aziz Sancar 0060.jpg আজিজ সানজার

(জন্ম সেপ্টেম্বর ৮, ১৯৪৬)

তুরস্ক তুর্কি বিজ্ঞানী The 2015 Nobel Prize in Chemistry was awarded to Aziz Sancar "for mechanistic studies of DNA repair"[৪৯] He is the first Turkish chemist, and the second Turkish to date to be awarded the Nobel Prize and the third Muslim scientist.[সন্দেহপূর্ণ ][৫০][৫১]

আরও দেখুন[সম্পাদনা]

আরও পড়ুন[সম্পাদনা]

বইসমুহ[সম্পাদনা]

জীবনিগ্রন্থ[সম্পাদনা]

আত্মজীবনি[সম্পাদনা]

তথ্যসূত্র[সম্পাদনা]

  1. [১] Nobel Prize (2007), in Encyclopædia Britannica, accessed 14 November 2007, from Encyclopædia Britannica Online:

    An additional award, the Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel, was established in 1968 by the Bank of Sweden and was first awarded in 1969

  2. [২] About the Nobel Prizes, Nobel Foundation
  3. ৩.০ ৩.১ ৩.২ ৩.৩ ৩.৪ ৩.৫ ৩.৬ [৩] "Muslim Nobel Prize Winners", 'Islamic History Month Canada' accessed March 24, 2012
  4. [৪] 'Answer.com' article on Anwar al-Sadat, retrieved March 24, 2012.
  5. [৫]'Nobel Lecture, December 10, 1978' by Anwar Sadat, Nobel Foundation,retrieved April 5, 2012.
  6. [৬]"The Islamization Of Egypt" by Adel Guindy,retrieved April 7, 2012.
    Sadat's famous slogan, "I am a Muslim president of a Muslim state" '
  7. [৭]"Anwar Al-Sadat, The First Islamist Ruler In Egypt's Modern History", Coptic Nationalism,posted March 30, 2012, retrieved April 7, 2012.
    "The Pope must understand that I am a Muslim President of a Muslim State"
    Source: 'The exact words of Sadat in Arabic are: "إن البابا يجب أن يعلم أنني رئيس مسلم لدولة مسلمة." These words Mohamed Hassanein Heikal translates in his book, Autumn of Fury, as, "The Pope must understand that I am the Muslim President of a Muslim country." [Mohamed Heikal, Autumn of Fury, the Assassination of Sadat (London; Corgi Book; 1984); p. 228] This is not an accurate translation. The words should be translated as in the text of my article with an emphasis on the words "a Muslim State", that is Egypt.'
  8. [৮] 'Anwar Sadat', NNDB,retrieved April 7, 2012.'Muslim'
  9. [৯] Peacemaker hero Anwar al-Sadat by Youssef, 'The My Hero Project', accessed March 21, 2012.
    "Sadat was a devout Muslim from his early days, benefiting from an Islamic education"
  10. "Yasser Arafat - Biographical"nobelprize.org 
  11. [১০]"Yasser Arafat-Nobel Lecture", Nobel Foundation,retrieved April 5, 2012.
  12. [১১]'The Muslim Arafat',retrieved April 5, 2012.
  13. [১২] 'Yasser Arafat', NNDB, retrieved April 7, 2012.'Muslim'
  14. [১৩] Jewish Virtual Library, accessed March 24, 2012.
    "a Sunni Muslim".
  15. [১৪] "Nobel Peace Prize winner promotes her new book The Golden Cage", by Jasmine Gould, 'Connect2Mason',dated April 26, 2011, retrieved April 4, 2012.
    "The first Iranian and Muslim woman to win the Nobel Peace Prize for her work in human rights"
  16. [১৫]"Shirin Ebadi – Iran 2003", 'Meet the Laureates', Nobel Women's Initiative,accessed April 4, 2012.
    "She is the first Muslim woman to receive the Nobel Peace Prize"
  17. [১৬]"In the name of the God of Creation and Wisdom", Nobel Lecture by Shirin Ebadi, Oslo, December 10, 2003, Nobel Foundation, retrieved April 4, 2012.
  18. [১৭]"Shirin Ebadi: A Conscious Muslim" by Diana Hayworth, accessed March 24, 2012.
    "For some, Ms. Ebadi is a source of inspiration and pride,as she is the first Muslim woman and only Iranian to receive the Nobel Peace Prize."
  19. [১৮]"Outgoing IAEA chief leaves complex legacy",Jahn, George (30 November 2009), Associated Press, accessed 5 February 2011 on msnbc.com.

    ElBaradei, who describes himself as having a Muslim background, sometimes cites his favorite Christian prayer when speaking of his role on the world stage.

  20. [১৯] "NNDB article on Mohamed El Baradei", retrieved March 24, 2012.'Muslim'.
  21. [২০] "Muslim Contribution to World Peace" by Minhaj Qidwai, accessed March 21, 2012.
    "Recipient of Nobel Peace Prize Mohamed ElBaradei an Egyptian Muslim can be a role Model for all those who want to contribute towards peace and prosperity in the modern world."
  22. [২১] 'Nobel Lecture by Mohamed El-Baradei, Oslo, December 10, 2005.', Nobel Foundation, retrieved April 5, 2012.
    "I am an Egyptian Muslim"
  23. [২২]"Yunus martyred, Bangladesh marred" by 'Misha Hussain', Dawn.com,April 6, 2011, retrieved April 7, 2012.
    "a Bengali and a Muslim"
  24. [২৩] "Muhammad Yunus Ways", 'Islamic Inspiration', published March 27, 2011, retrieved March 24, 2012.
    "he is a Muslim"
  25. [২৪]'Muhammad Yunus (1940- )', The Union of Islamic World Students,retrieved April 5, 2012,'a devout muslim'
  26. [২৫]'Muhammad Yunus', NNDB,retrieved April 5, 2012.'Muslim'
  27. [২৬]"Microcredit pioneer wins Nobel Peace Prize — and puts Episcopalian- and Anglican combatants to shame",The Questioning Christian, dated October 13, 2006, retrieved April 5, 2012.
  28. [২৭], Microfinance and Islamic Finance - A Perfect Match by Dr. Linda Eagle, accessed March 24, 2012.
    "A Muslim Bangladeshi economist and economics professor"
  29. [২৮] Democracy Now! article on Tawakel Karman, "Yemeni Activist Tawakkul Karman, First Female Arab Nobel Peace Laureate: A Nod for Arab Spring", dated October 7, 2011, retrieved March 21, 2012.
  30. [২৯]"Tawakul Karman, Nobel Peace Prize Laureate, Talks the Talk and Walks the Walk" by 'Sahar Taman', The Huffington Post, published October 8, 2011, retrieved April 7, 2012.
    "a Yemeni Muslim woman"
  31. [৩০]"In the name of God the Compassionate the Merciful",Nobel Lecture by Tawakkul Karman, Oslo, 10. December 2011, Nobel Foundation,retrieved April 5, 2012.
  32. [৩১] "Tawakel Karman (The Nobel Peace Prize winner 2011) & Hijab" by 'Sarah Ahmed', dated December 12, 2011, retrieved March 21, 2012.
    "She is a co-recipient of the 2011 Nobel Peace Prize, becoming the first Yemeni, the first Arab woman, and the second Muslim woman to win a Nobel Prize and the youngest Nobel Peace Laureate to date."
  33. [৩২] "Tawakkul Karman is the first arab woman and the youngest Nobel Peace Laureate in hijab", 'Haute Hijab', December 20, 2011, accessed March 21, 2012.
    "Tawakkul Karman, a Muslim, was the first Arab woman awarded the Nobel Peace Laureate"
  34. "BBC News - Malala and Kailash Satyarthi win Nobel Peace Prize"BBC News 
  35. [৩৩] "Naguib Mahfouz's Socialistic Sufism: An Intellectual Journey from the Wafd to Islamic Mysticism", Yagi, Kumiko, Ph.D. Harvard University, 2001. 235 pages. Adviser: Graham, William A. Publication Number: AAT 3028463, accessed March 24, 2012.
  36. [৩৪] "Naguib Mahfouz – The Son of Two Civilizations" by 'Anders Hallengren', article on Naguib Mahfouz, Nobel Foundation, retrieved March 24, 2012.
    "a pious moslem believer"
  37. [৩৫] "Orhan Pamuk, Nobel Laureate, in Conversation with Reza Aslan", Levantine Cultural Center, posted October 16, 2009, accessed March 21, 2012.
  38. [৩৬] "Orhan Pamuk: Incompatibility of Islam and Democracy Has Been Disproven", 'Islam Today', dated March 30, 2011, retrieved April 5, 2012.
  39. [৩৭] "Do you consider yourself a Muslim?",
    "Orhan Pamuk and the Turkish Paradox", Spiegel Online, dated December 21, 2005, retrieved March 21, 2012.
    "I consider myself a person who comes from a Muslim culture. In any case, I would not say that I'm an atheist. So I'm a Muslim who associates historical and cultural identification with this religion. I do not believe in a personal connection to God; that's where it gets transcendental. I identify with my culture, but I am happy to be living on a tolerant, intellectual island where I can deal with Dostoyevsky and Sartre, both great influences for me."
  40. [৩৮] "Abdus Salam-Biography", Nobel Foundation, retrieved April 5, 2012.
    "Abdus Salam is known to be a devout Scientist, whose religion does not occupy a separate compartment of his life; it is inseparable from his work and family life. He once wrote: 'The Holy Quran enjoins us to reflect on the verities of Allah's created laws of nature; however, that our generation has been privileged to glimpse a part of His design is a bounty and a grace for which I render thanks with a humble heart.'",
    Primary Source:The biography was written by Miriam Lewis, now at IAEA, Vienna, who was at one time on the staff of ICTP (International Centre For Theoretical Physics, Trieste).
  41. [৩৯] Google Books,Ghani, Abdul (১৯৮২)। Abdus Salam: a Nobel laureate from a Muslim country : a biographical sketch, Publisher-Maʻaref Printers, Karachi.। পৃ: i–xi। ,retrieved April 8, 2012.
  42. Government of Pakistan, (GoPAK)। "Second Amendment"Ministry of Law and Justice। The Electronic Government of Pakistan। 
  43. "Egyptian Chemist Zewail, Noble Prize-Winner, Dies at 70"The New York Times। Associated Press। ২ আগস্ট ২০১৬। সংগৃহীত ৯ আগস্ট ২০১৬ 
  44. [৪০] "The Nobel Prize in Chemistry 1999", Nobel Foundation, retrieved March 24, 2012.
  45. [৪১] Muslim "Nobel Prize Winner Ahmed Hassan Zewail" by Bernie, 'Planck's constant', accessed March 24, 2012.
  46. [৪২] Ahmed Zewail's caltech site.
  47. [৪৩] Science in the Islamic world: an interview with Nobel Laureate Ahmed Zewail, The Fountain Magazine, Issue 67, January–February 2009, retrieved March 21, 2012.
    "I'm very proud of the value system that I was given by my family and the way I grew up as a Muslim in Egypt."
  48. [৪৪] "The West and Islam need not be in conflict" by 'Ahmed Zewail', The Independent, October 24, 2006, retrieved April 11, 2012.
    "The author is the only Arab Muslim to receive the Nobel Prize in science, 1999"
  49. "The Nobel Prize in Chemistry 2015"। Nobelprize.org। 
  50. Aziz Sancar won 2015 Nobel prize
  51. [৪৫]
  52. [৪৬] Sunday Book Review, The New York Times, By Leslie H. Gelb, published May 6, 2011, retrieved March 21, 2012.
  53. [৪৭] intellectual history of muslims.
  54. [৪৮] Oxford University Press
  55. [৪৯] Yasser Arafat biography.
  56. [৫০] Google Books-Anwar Sadat:visionary who dared
  57. [৫১] Shirin Ebadi's autobiographical book
  58. [৫২] Ahmed Zewail Autobiography,Nobel Foundation.
  59. [৫৩] Autobiography of Muhammad Yunus
  60. [৫৪] Anwar El Sadat: In Search of Identity an Autobiography.

বহিঃসংযোগ[সম্পাদনা]