দেশ অনুযায়ী মোবাইল ফোন প্রস্তুতকারকদের তালিকা

উইকিপিডিয়া, মুক্ত বিশ্বকোষ থেকে

এটি হল মোবাইল ফোন ব্র্যান্ডের তালিকা যে দেশ থেকে ব্র্যান্ডগুলি উৎপন্ন হয়েছে তার ভিত্তিতে সাজানো। বোল্ড প্রধান স্মার্টফোন ব্র্যান্ড বোঝায়।

বিদ্যমান[সম্পাদনা]

অঞ্চল দেশ ব্র্যান্ড মন্তব্য
আফ্রিকা  আলজেরিয়া কনডর
এশিয়া  বাংলাদেশ ওয়ালটন
সিম্ফনি
ওশেনিয়া  অস্ট্রেলিয়া কোগান
দক্ষিণ আমেরিকা  ব্রাজিল Gradiente
Multilaser
Positivo
Tectoy
এশিয়া  চীন 10.Or (Tenor) Huaqin Telecom Technology Co. Ltd. দ্বারা নির্মিত।
Amoi
বিবিকে
Coolpad LeEco এর সহযোগী প্রতিষ্ঠান।
Cubot
Doogee [fr]
Gfive
Haier
Hisense
Honor Owned by Shenzhen Zhixin New Information Technology Co., Ltd.
Huawei
Itel Mobile Subsidiary of Transsion
iQOO Owned by Vivo, Subsidiary of BBK
LeEco
Meitu
Meizu
Ningbo Bird
ওয়ান প্লাস Owned by Oppo, Subsidiary of BBK
Oppo Subsidiary of BBK
রিয়েলমি Subsidiary of BBK
Smartisan
TCL Corporation
Technology Happy Life
Tecno Mobile Subsidiary of Transsion
Umidigi
Vivo Subsidiary of BBK
Vsun
Wasam
শাওমি
ZTE
ইউরোপ  Czech Republic Jablotron
Verzo
আফ্রিকা  Egypt SICO Technology
ইউরোপ  Finland Jolla
নকিয়া Hardware development delegated to third party
HMD Global Develops Nokia-branded feature phones and smartphones since 2016
Bittium
ইউরোপ  France Archos
Alcatel Mobile Owned by Nokia and used under license by TCL Technology
Crosscall [fr]
Groupe Bull
Kapsys [fr]
Logicom [fr]
MobiWire Formerly Sagem Wireless
Wiko
ইউরোপ  Germany Gigaset
Medion Subsidiary of Lenovo
SHIFT
TechniSat
Tiptel
ইউরোপ  Greece MLS
এশিয়া  Hong Kong X-tigi Mobile
Lenovo
Infinix Subsidiary of Transsion
এশিয়া  India Celkon
Karbonn Mobiles
Lava International
জিও
LYF Subsidiary of Jio
Micromax Informatics
Xolo Subsidiary of Lava International
এশিয়া  Indonesia MiTO
Advan
Evercoss
SPC
ইউরোপ  Italy Brondi
Q.Bell[১] Owned by Hidis[২]
New Generation Mobile
Olivetti
এশিয়া  Japan Akai
Fujitsu
Casio
হিটাচি
JRC
Kyocera
Mitsubishi Electric
NEC
প্যানাসনিক
Sharp
Sony
তোশিবা
ইউরোপ  Latvia Just5
এশিয়া  Malaysia M Dot
Ninetology
MyFon
North America  Mexico Kyoto Electronics
Lanix
Zonda
ইউরোপ  Netherlands Fairphone
John's Phone
Philips
এশিয়া  North Korea Arirang[তথ্যসূত্র প্রয়োজন]
এশিয়া  পাকিস্তান QMobile
এশিয়া  Philippines Cherry Mobile Brand by Cosmic Technologies
Firefly Mobile (PH)
Starmobile
Cloudfone
MyPhone Brand by Solid Group
Torque Topstrasse Global
Europe  Poland Kruger&Matz [pl]
Manta Multimedia [pl]
myPhone (Poland) [pl]
ইউরোপ  Romania Allview
Evolio
E-Boda
Myria
Utok
ইউরেশিয়া  Russia Beeline
Explay Subsidiary of Fly[৩]
Gresso
Highscreen
Megafon
MTS
RoverPC
teXet
Sitronics
Yotaphone
আফ্রিকা  দক্ষিণ আফ্রিকা Cell C
MTN
Mobicel
Telkom
Vodacom
এশিয়া  South Korea KT Tech
Pantech
Samsung
ইউরোপ  Sweden Doro
এশিয়া  Taiwan Acer
আসুস
BenQ
DBTel
ফক্সকন A Hardware Manufacturers Company
HTC
এশিয়া  Thailand AIS
DTAC
True
Wellcom
I-Mobile
আফ্রিকা  Tunisia EvertekTunisie
ইউরোপ  তুরস্ক ASELSAN
Vestel
Middle East  United Arab Emirates Thuraya
ইউরোপ  United Kingdom Bullitt Group A Hardware Manufacturers Company
Nothing
SwishTech[৪]
North America  United States অ্যাপল
BLU Products
Caterpillar
Garmin
গুগল পিক্সেল
এইচ-পি
InFocus
InfoSonics[৫]
মাইক্রোসফট Back to mobile business and focused on Android based Surface line smartphone
Motorola Mobility Subsidiary of Lenovo
Obi Worldphone
Purism, SPC
এশিয়া  Vietnam BPhone Subsidiary of BKAV
Masstel
আফ্রিকা  Zimbabwe GTel

বিলুপ্ত[সম্পাদনা]

দেশ ব্যান্ড

মন্তব্য

 কানাডা Jeotex (Datawind) Bankruptcy in 2021
 চীন Gionee Bankruptcy in 2018, acquired by Karbonn Mobiles
ZUK Mobile Subsidiary of Lenovo, defunct in 2017
 Germany AEG
BenQ Mobile Bankruptcy in 2006, defunct in 2007
Grundig Mobile
Hagenuk Telecom GmbH insolvency in 1997, mobile phone development and manufacturing business acquired by Telital in 1998[৬]
Siemens Mobile Acquired by BenQ Corporation in 2005 to form BenQ Mobile
Telefunken
 Italy Onda Mobile Communication
 ভারত YU Televentures Was a subsidiary of Micromax
 Indonesia Nexian
 Japan Sanyo
Sansui Defunct in 2014
 Spain GeeksPhone
Vitelcom
Energy Sistem
BQ After having a majority acquired by VinSmart/Vingroup in 2018, BQ ceased operations; liquidating in 2020.
 South Africa 8.ta Phase out in 2013, in favour of its current operations as Telkom Mobile
 United Kingdom Vertu
Kazam
Wileyfox
 United States Essential Products
Microsoft Mobile Established in 2014 following the acquisition of Nokia's Devices and Services division by Microsoft, defunct in 2017
Nextbit (2016-2017) Defunct in 2017
 Vietnam FPT
VinSmart Subsidiary of Vingroup. (Production closed due to the COVID-19 pandemic. Sales and services for VinSmart smartphones still continue to operate)
Avio Sub-brand of Vietnam Telecommunications and Electronic Cables Joint Stock Company (VINACAP) - a subsidiary of VNPT. The brand was launched for the low-end market and targeted to users of Vinaphone's services. The brand ceased operation in আনু. 2016 due to poor sales.
Hi-Mobile Subsidiary of HiPT
Bluefone Subsidiary of CMC Cooperation
Mobiistar
Asanzo
VNPT
Kangaroo Mobile
Maxfone
K-Touch[সন্দেহপূর্ণ ]
Viettel
Q-Mobile

মোবাইল ফোনের সাথে আর যুক্ত নয়[সম্পাদনা]

Country Brand Notes
 Bangladesh Okapia Discontinued its own line of mobile phones and became a national distributor for Chinese mobile brand Honor.[৭]
 Canada BlackBerry Limited Ended smartphone production in 2016; brand licensing agreement with TCL Communication ended in 2020.
 China Konka
 Italy Telit
 South Africa Neotel Sold off to Liquid Telecom Group
 South Korea LG In 2021 LG announced they would no longer be manufacturing mobile phones.
 Sweden Ericsson Company which owned the brand merged with Sony as a joint venture, and later wholly acquired by Sony
 Taiwan Gigabyte Technology
 United States DELL

References[সম্পাদনা]

  1. "QBell Sito Ufficiale: Tv, Monitor & Smart Devices"QBell: Tv & Monitor Qvision, Qphone, Qwatch, Tablet (ইতালীয় ভাষায়)। সংগ্রহের তারিখ ২০২২-০৩-১৫ 
  2. "Hidis Srl - Distributions"hidis.it। সংগ্রহের তারিখ ২০২২-০৩-১৫ 
  3. ""Связной" продал Explay"। সংগ্রহের তারিখ ১০ সেপ্টেম্বর ২০১৬ 
  4. "Welcome to SwishTech"SwishTech। ৫ নভেম্বর ২০২২ তারিখে মূল থেকে আর্কাইভ করা। সংগ্রহের তারিখ ২১ সেপ্টেম্বর ২০২২ 
  5. White, Ronald D. (২৩ ফেব্রুয়ারি ২০১৪)। "InfoSonics seeking name recognition in U.S."The L.A. Times। সংগ্রহের তারিখ ২৭ ফেব্রুয়ারি ২০১৪ 
  6. "Rettung für Hagenuk in Berlin jetzt perfekt" [Hagenuk in Berlin finally rescued] (জার্মান ভাষায়)। Tagesspiegel। dpa। ২৫ জুন ১৯৯৮। সংগ্রহের তারিখ ৭ ফেব্রুয়ারি ২০১৯  Berlin-based mobile phone production and Danish mobile phone development acquired by Telital, Kiel-based mobile phone production closed down.
  7. Okapia, Mobiles। "Okapia Mobile Bangladesh"okapia-mobile.com। ২০২১-০২-০১ তারিখে মূল থেকে আর্কাইভ করা। সংগ্রহের তারিখ ২০২১-১০-০১